România ar urma să aibă primele 3 centre de intervenții cardiace pediatrice. Unul dintre ele, la Timișoara

51

România ar urma să aibă 3 centre de intervenții cardiace pediatrice, la București, Timișoara și Iași, care să funcționeze independent în următorii 3 ani – adică să aibă suficient personal și aparatură, a anunțat vineri ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

La Spitalul Marie Curie din București funcționează deja un asemenea centru, amenajat de ONG-ul Inima Copiilor, însă copiii sunt operați, momentan, de chirurgi italieni, în timp de la Timișoara centrul a fost dotat de Ministerul Sănătății, iar la Iași este în curs de dotare.

De asemenea, medicii din Timișoara și Iași sunt incluși în programe de pregătire pentru a putea lucra în aceste centre, spune Sorina Pintea.

„Avem aparatură la Timișoara, mai este nevoie să se completeze la Iași, medicii îi pregătim, vor termina rezidențiatul și cei care au intrat în rezidențiat anii aceștia”, a adăugat ministrul interimar al Sănătății.

„Sunt 1.023 de copii cu malformații congenitale în 2018 și din păcate am avut și 19 decese”, a precizat Sorina Pintea.

Din anul 2013 până în luna septembrie a acestui an, 989 de copii au fost operați în țară de chirurgi italieni: 750 în București, la Spitalul Marie Curie, 215 la Iași, la Institutul de Boli Cardiovasculare, și 24 la Institutul Inimii din Cluj Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ