Români! De la 1 octombrie, gazul și energia electrică se vor scumpi, iar anul 2018 va fi anul scumpirilor

376

Dacă până acum Guvernul PSD a dat cu o mână, pentru a se achita parțial de promisiunile electorale, de acum va începe să ia cu două mâini. Mai concret a reînviat supraacciza la carburanți, scumpește de la 1 octombrie gazele pentru populaţie cu 6% și energia electrică cu 5%.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că, de la 1 octombrie, va creşte preţul energiei electrice pentru clienţii casnici cu 3,45 lei pe lună, la un consum de 100 kWh, ceea ce înseamnă că, la un consum mediu de 100 de kWh/lună, factura va fi mai mare cu 3,45 de lei.

Conform preşedintelui Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu, preţul energiei a crescut în primele opt luni ale anului 2017, cu 64%, faţă de anul trecut. În plus, energia vândută pe termen lung, pentru august 2018 de exemplu, este cu 23% mai scumpă decât cea din acest an. Cumulate, efectele de pe platformele bursiere ar putea duce la o majorare pentru consumatorii casnici cu peste 10 procente. De la 1 ianuarie 2018, statul nu va mai reglementa deloc preţul. Consumatorii care nu îşi schimbă furnizorul până atunci, rămân automat la furnizorii tradiţionali precum Enel, E.ON, Electrica şi CEZ, a căror tarif  va fi calculat asfel: 50% în funcţie de preţul energiei de pe bursă, și 50% în funcţie de o platformă bursieră dedicată consumatorilor casnici, unde producătorii scot la licitaţie energia.

“Preţul energiei va crește în 2018, dar nu datorită liberalizării totale a pieţei de la 1 ianuarie 2018, ci datorită condiţiilor din piaţă”, a declarat  într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu.

“În ceea ce priveşte contractele cu livrare anul următor, în special cele de pe OTC (platforma Over the Counter), observăm o creştere de 3,5% pentru luna aprilie, 8,8% pentru luna mai şi de 23% pentru august, comparativ cu contractele încheiate în anul 2016 pentru 2017. Deci vara a fost mai năprasnică decât ce s-a întâmplat în iarnă”, a mai spus preşedintele AFEER.

Sursa foto: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.