Roboții de mâine, struniți de școlari de o șchioapă FOTO/VIDEO

788

Niciodată nu e prea deveme să înveți programarea, crede profesorul Marius Lobază de la Colegiul Național Bănățean, care are rezultate deosebite cu elevi din clasele a treia, patra sau a cincea. Ba mai mult se pare că cei din clasele a 11 sau a 12 sunt deja prea avansați pentru o astfel de materie. Nu au rutina de a lucra cu un calculator formată dinaintea primelor cuvinte învățate sau a primelor litere ca cei mici. Vârsta cât mai fragedă permite o învățare intuitivă.

Deoarece mulțimea roboților care sunt la tot pasul, de la industria grea, la cele mai banale aparate de uz casnic, trebuie ținute în frâu printr-o atentă programare e nevoie de specialiști ce vor înțelege ce este un robot și cum funcționează. Este unul din motivele pentru care profesorul a găsit înțelegerea conducerii și a reușit să introducă un curs facultativ de programare, extrem de căutat printre elevi.

În cadrul acțiunii internaționale de promovare a programării „Code week”, la Colegiul Național Bănățean are loc debutul proiectului „Caravana roboților”. Evenimentul s-a întins pe durata a două zile. În cadrul proiectului, elevii clasei a V-a au realizat, în prima zi, roboți din kit-uri de materiale dedicate lor. În același timp, au lucrat și la imaginarea unor programe scrise de ei pe calculator pentru a struni micile mașinării. Este important de știut că micile mașinării robotizate nu sunt teleghidate prin unde radio sau prin fir, ci sunt autonome în evoluția lor: dacă senzorii lor detectează o problemă pe traseu știu să interpreteze și să rezolve acea problemă.

Probeleme de mecanică, fizică sau electronică sunt înțelese și rezolvate doar prin observare și imaginație cu toate că la ore încă nu au ajuns să studieze acele materii teoretice.
Ziua de joi a fost dedicată unei alte activități. Copiii, roboțiii și dascălul lor au pornit în „Caravana Roboților” ce a străbătut sălile colegilor mai mici, din clasele a III-a și a IV-a.
Noțiunile de programare și de robotică sunt utile la orice materie și la orice vârstă, crede profesorul Marius Lobază.

Sigur că efortul financiar nu este mic. Procurarea unor kit-uri educaționale pentru astfel de roboți, care trebuie asamblați și programați, nu este simplă din punct de vedere material. Până acum au primit sprijin din diverse fonduri externe. Chiar celebra cursă a rățuștelor de pe Bega, ce a avut loc de curând, a adus bani pentru un laborator performant de robotică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.