14.1 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Revoluție în toate domeniile economice! Schimbări radicale anunțate de Guvern!

La începutul şedinţei Executivului, de joi, 26 octombrie, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu și ministrul Finanțelor Ionuț Mișa au prezentat câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă în primă lectură, printre care: creşterea salariul minim brut pe ţară de 1.450 lei, la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018 (salariu net de 1.111 lei); creşterea, tot de la 1 ianuarie 2018, a indemnizației pentru mame la 1.250 de lei, care nu se va mai raporta la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință, care este azi 500 de lei; amânarea măsurii privind venitul minim de incluziune cu un an de zile până la data de la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit; creșterea deducerilor personale.

La salariul minim, suma scutită de impozit va crește de la 300 lei la 510 lei. Pentru cei cu copii sau alte persoane în întreținere, se mai adaugă 160 lei pentru fiecare copil (față de 100 lei în prezent). Totodată creşte pensia minimă la 640 de lei şi a punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018 (în programul de guvernare, majorarea era prevăzută pentru 1 ianuarie 2018)

S-a mai propus: contribuția angajatului la Pilonul II de pensii (fondurile private) scade de la 5,1% cât este în prezent la 3,7%; Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, activități independente, drepturi de autor); firmele care au o cifră de afaceri sub un milion de euro vor plăti de la 1 ianuarie 2018 un impozit de 1% pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit de 16%; taxa de solidaritate plătită de angajatori se va numi contribuție asiguratoare de muncă și va fi de 2,25% din salariul brut al fiecărui angajat; cei care obțin venituri din activități independente vor plăti contribuții sociale la nivelul salariului minim pe economie.

Aceste măsuri nu au fost încă adoptate de Guvern, au fost doar discutate în primă lectură. Dacă vor fi adoptate, să nu uităm că sunt măsuri financiar-fiscale, cu impact masiv asupra mediului de afaceri si asupra fiecăruia dintre noi… De unde vor fi plătite sumele? Nu s-a spus care este impactul bugetar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Program special al Direcției de Evidență a Persoanelor Timișoara

În zilele libere din perioada 1-6 mai 2024, la Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara va funcționa Biroul înregistrări decese,...

Lucrări la rețelele de apă din Moșnița Veche

Joi, între orele 9 – 16, în localitatea Moșnița Veche, Aquatim va efectua o lucrare de conectare între conducta de apă de pe strada...

Citește și :