„Revoluția fiscală” a ieșit modificată, din Comisia de buget a Senatului

157

Comisia de buget a Senatului a aprobat câteva amendamente proiectului de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal. Amendamentele adoptate de comisie, vizează: firmele care realizează venituri pana la 1 milion de euro, au un capital social de minim 45.000 de lei și cu cel puțin doi angajați pot opta între impozitul pe profit și impozitul pe cifra de afaceri.

„Au fost câteva amendamente făcute pe fond la OUG 79. Este o zonă foarte sensibilă. Sub acest plafon, de 1 milion de euro, cum spunea şi Ministerul de Finanţe, se află marea parte a companiilor, cam 96% din companiile din ţară. Şi, sigur, marea parte a companiilor româneşti. Atunci, am considerat că este corect să opteze companiile pentru una dintre cele două variante: fie impozitul pe profit, fie pe cifra de afaceri şi în anumite condiţii: să aibă un capital social de minim 45.000 de lei şi să aibă minim doi angajaţi.

Pentru că, ştim foarte bine, sunt foarte multe companii care nu au niciun angajat declarat şi prin această măsură scoatem la lumină undeva la 200.000 de locuri de muncă”, a declarat, Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget a Senatului, după dezbaterea proiectului de aprobare a OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal; Majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobândă de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la 3 milioane de euro, scrie agerpres.ro. „Un alt amendament a fost legat de transpunerea Directivei Europene 1164, pentru că modul în care ea s-a transpus în OUG 79 a fost, zic eu, un mod brutal de schimbare în piaţa din România.

Niciunul dintre celelalte state europene cu o economie dezvoltată n-a plafonat atât de jos acest nivel al dobânzilor deductibile. Ceea ce, repet, crea o piedică în calea celor care vor să investească în România”, a adăugat Teodorovici; Reţinerea la sursă a impozitului aferent câştigurilor obţinute din jocurile de noroc. „A fost o propunere venită din ambele părţi – şi cei care sunt în zona jocurilor de noroc, şi cei de la Finanţe, chiar dacă doamna secretar de stat a spus că e nevoie de un punct de vedere de la Ministerul de Finanţe. Este o chestiune mai veche şi care reglează un lucru normal: cei care sunt organizatori să facă acele reţineri şi le virează după aceea statului fără să stea Fiscul după fiecare suma infimă, să-şi pună în lucru şi oamenii, şi maşinile, şi tot ce mai au acolo”, a arătat Teodorovici.

Proiectul de lege care prevede această modificare a Codului fiscal, urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, după care, să meargă spre dezbatere la Camera Deputațiilor care este și forul decizional în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ