22.2 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Revista Timisiensis – 26 de ani de apariție editorială în peisajul cultural bănățean

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a organizat marți, 10 decembrie, la sediul din str. E. Ungureanu, nr. 1 din Timișoara lansarea unui nou număr al revistei „Timisiensis”.

Anul acesta revista „Timisiensis” apare în condiții grafice deosebite la Editura Eurostampa din Timișoara, dar și în format electronic pe site-ul instituției www.ccajt.ro.

Acest număr marchează 26 de ani de apariție editorială neîntreruptă și îl are ca redactor șef pe managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, prof. Liliana Laichici, echipa de redacție este formată din Ion Căliman, Mafa Alina, Remus Vălungan și Marius Matei, iar comitetul științific este format din Daniela Băcilă, Adela Popa, Demenescu Veronica, Adrian Dinu Rachieru, Lucian Roșca, Gabriel Kelemen.

„Dorim să promovăm și să restituim elemente ale culturii și artei bănățene care fac parte din patrimoniul nostru cultural”, declară managerul Liliana Laichici.

Articolele sunt grupate tematic după cum urmează: oameni și evenimente, tradiții și obiceiuri, ochiul sociologului, grai bănățean, folclor muzical și recuperări. Din cuprinsul revistei articole despre obiceiuri și tradiții și poezia în grai bănățean poartă semnătura lui Ion Căliman; Adrian Dinu Rachieru relatează despre ”patriotismul limbii și ”realitatea discursivă””; prof. dr. Ioan Viorel Boldureanu relatează despre cercetarea pentru atlasul etnografic al Banatului; Tania Țunaș prezintă Festivalul Etniilor, ediția a XIX-lea, 2019 și un articol despre Școala de Arte din Timișoara; Veronica Demeneascu semnează un articol despre „Tradiții la români”; Dinu Barbu semnează articole despre muzicanții din Iarmota și doi aromâni de seamă ai Banatului; etnograful Marius Matei prezintă satul românesc bănățean; Claudiu Glăvan relatează câteva aspecte ale semioticii în patrimoniul textil din Banat; Cătălin Balaci prezintă o analiză antropologică și istorică a comunelor Balinț, Coșteiu și Belinț, iar Alina Mafa consemnează a 31-a ediție a Festivalului Fanfarelor din Timișoara și Tabăra de creație de la Făget a Școlii de Arte din Timișoara.

Alte subiecte :

Ore de muzică practice pentru peste 1.700 de elevi din Dumbrăvița

Peste 120 de copii și părinți au vizitat expoziția de instrumente muzicale desfășurată timp de 8 duminici consecutive în cadrul Școlii Gimnaziale Dumbrăvița. Dincolo de...

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Citește și :