RETIM nu mai curăță străzile municipiului, i-a încetat contractul Foto-Video

1066

Firma Retim Ecologic Service este binecunoscută de toți timisorenii și chiar de locuitorii altor județe. De douăzeci de ani de când operează pe piața locală, compania și-a făcut simțită prezența pe toate străzile. Fie prin lucrătorii cu mătura, fie prin cei care trec cu mașinile de compactat gunoiul menajer pe la fiecare locuitor. Unii sunt mulțumiți, iar așa cum este firesc sunt și mulți nemulțumiți. Dar acestia nu știu exact ce atribuțiuni are Retim și ce ține de alte structuri.

Nu poate fi vorba despre a se renunța la serviciile pe care le prestează locuitorilor, însă atribuțiunile companiei se vor modifica în curând.

Sâmbăta, 4 august 2018, va fi ultima zi în care angajații Retim vor mai opera pe străzi pentru curățenie stradală. Nu este vorba de nici un fel de neînțelegeri cu conducerea orașului. Pur și simplu expiră contractul valabil până acum. Iar noile condiții din caietul de sarcini par destul de complicat de realizat, cu actualele tarife și cu dotarea actuală. Fiind o societate comercială, iar nu o regie cum crede multă lume, în noile condiții ar avea de pierdut sume importante. Ceea ce nu-și pot permite. Deci nu s-au mai înscris la o nouă licitație. Aceasta a avut deja loc dar primăria municipiului Timișoara nu a anunțat încă nimic.
La aceasta s-a înscris o singură firmă așa că este ciudat că nu se știe numele celui ce a câștigat (sau nu).
Însă toate celelalte activități ale Retim continuă ca și până acum. Este vorba despre colectarea deșeurilor și neutralizarea lor la deponeul ecologic de la Ghizela.

RETIM Ecologic Service SA dorește să informeze populația municipiului Timisoara că începând cu 5 august 2018 nu va mai presta servicii de salubritate stradală. Astfel, după 12 ani de operare, contractul dintre Primărie și RETIM se încheie, prima sâmbătă din august fiind ultima zi în care echipele RETIM vor mai opera curățenia pe străzile orașului.

Primăria Municipiului Timișoara a organizat licitație pentru atribuirea noului contract de salubritate stradală care a avut termen de depunere a ofertelor data de 9 iulie 2018, la care însă RETIM nu a participat. În urma evaluării parametrilor impuși în caietul de sarcini, societatea a decis că nu se poate califica în concurs, considerând, printre altele, că cerințele pentru investiții sunt prea mari pentru un contract relativ scurt, de patru ani.

În ultimii 12 ani, RETIM a colectat anual în medie peste 7.500 tone de deșeuri stradale, a măturat în medie peste 345,000,000 de metri pătrați (manual și mecanic) și a întreținut în medie peste 230,000,000 de metri pătrati spații verzi. În cadrul campaniilor de curățenie de primavără și toamnă au fost colectate în medie anual peste 6300 tone de deșeuri. Contractul a generat anual 250 locuri de muncă.

În ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere, RETIM va continua să presteze serviciul în municipiul Timișoara, societatea câștigând în anul 2017 licitația organizată la nivel județean de către ADID Timiș, pentru două zone ale județului (zona 0 și zona 1). Deci acoperă cam șaizeci de procente din județul Timiș.

Aceste contracte se întind pe zece ani. Noutatea sistemului în municipiu este dată de inițierea campaniilor de colectare trimestrială a deșeurilor voluminoase și periculoase și desființarea campaniilor de curățenie de primăvară și toamnă.

În perioada care urmează toți timișorenii care au contract cu societatea RETIM vor primi noul contract prin poștă. Acesta va intra în vigoare fără a fi necesară nici o altă acțiune din partea utilizatorilor. Timișorenii, persoane fizice, care nu au încă contract, vor fi vizitați la domiciliu. Cei care nu vor fi găsiți acasă vor primi în cutia poștală instrucțiuni despre modalitățile disponibile în vederea semnării contractului (online, prin transmitere pe email sau depunerea unui exemplar la sediul societății).

Zonele în care RETIM implementează acest sistem de colectare sunt:

Zona 1: Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Remetea Mare, Sânmihaiu Român, Șag, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Dudeștii Noi, Fibiș, Foeni, Giulvăz, Mașloc, Otelec, Parța, Peciu Nou, Săcălaz, Sânandrei, Șandra, Satchinez, Variaș, Becicherecu Mic, Checea, Iecea Mare, Pișchia, Uivar, Săcălaz.

Zona 0: Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda, Boldur, Brestovăț, Chevereșu Mare, Coșteiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițichidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare și Victor Vlad de la Marina.

Dovada profesionalismului lucrătorilor Retim este și recenta licitație câștigată pentru operarea în municipiul Arad și zona I a județului respectiv.

Marea provocare a conducerii Retim a fost și încă rămâne problema rampelor ilegale de gunoi. Acestea sunt periodic igienizate, dar în scurt timp iar se adună munți de gunoaie. Este clar că în acele zone se acționează doar pentru corectarea stării de fapt existente pe teren. Toți factorii locali implicați în curățenia orașului ar trebui să găsească cauza nu doar îndreptarea efectului. În acele zone probabil sunt puține contracte de salubrizare cu cetățenii. În ciuda legii care spune că orice locuitor persoană fizică este obligat să aibă un astfel de contract. Pentru persoane fizice, aceste tarife oricum sunt în scădere cu 20 de procente. Doar pentru societăți comerciale la deșeurile reciclabile se percepe o taxă ușor mărită.

Conducerea Retim insistă în continuare pe necesitatea selecției deșeurilor pentru a scădea cât mai mult gunoiul ce ajunge la Ghizela. Majoritatea va trebui să ajunga la firmele de recuperare și revalorizare a acestuia.

Unul din cele mai relevante exemple este al sticlelor ce, de la circa 22 de tone, au ajuns să fie reciclate în cantitate de 80 de tone anual.

Dar toate aceste aspecte vor trebui să se înscrie în master planul trasat la nivel de județ unde se descrie exact ce fluxuri trebuie respectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.