9.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Retim ne propune să plătim după cât aruncăm FOTO-VIDEO

Vor rezolva pubelele în patru culori problema deșeurilor?

Pentru că lumea în care trăim devine tot mai sufocată de urmările pe care le aduce civilizația, vom fi într-un viitor previzibil acoperiți de deșeurile noastre de tot felul. E din ce în ce mai greu de gestionat situația acestor sub-produse de care nu avem nevoie.

La noi în oraș, la fel ca în majoritatea localităților din județ, firma Retim Ecologic Service SA se ocupă să ne scape de aceste deșeuri ce apar în toate gospodăriile. Sistemul, ce până acum funcționa destul de bine, dar a care devenit complicat din cauza volumului mare de materiale ce ajungeau la pubela de gunoi, va trebui modificat radical. Retim împreună cu partenerul său, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, (ADID) studiază un nou sistem de colectare ce ar trebui să fie mai performant. În esență este vorba de un program pilot ce va fracționa deșeurile în patru mari categorii, în loc de două, ca până acum.

Deci cele două culori de pubele (sau saci) vor deveni patru cu tot atâtea sortimente de gunoaie. La început nu va deloc simplu dar de fapt este vorba de o mai mare responsabilizare a publicului, ce va face o primă triere de acasă. Apar în plus sacii albaștri, care vor conține doar deșeurile de carton și hârtie fără nimic altceva și cei de culoare maro ce vor conține materialele biodegradabile natural. În plus, față de efortul inițial de sortare mai riguroasă a tot ce nu ne face trebuință în casă, sistemul propus acum va implica și un alt mod de plată. Adică cetățeanul va plăti după cât aruncă la containere.

De fapt chiar așa se și numește programul „Plătește pentru cât arunci” (PPCA). Se aplică deja cu succes în alte părți și aduce evidente beneficii ce facilitează o mai corectă reconversie a materialelor ce permit acest lucru (hârtie, plastic, metal) după principiul (Pay As You Throw – PAYT). Iar cele ce sunt degradabile în mod simplu se vor transforma în compost benefic plantelor, ca îngrășământ natural.

La deșeurile recuperabile (reciclabile) situația este destul de simplă. Ca și până acum se vor aduna în cunoscutele pubele galbene cu care lumea este deja familiarizată de vreo zece ani sau mai bine, doar că mai apar și cele de culoare albastră.

Situația se schimbă puțin la deșeurile biodegradabile, cele ce rezultă de regulă la bucătărie în urma activităților casnice și trebuie puse la sacii (sau containerele) maro. La început va fi o oarecare reticență în a face selecția față de cele ce ajung la pubela neagră. Lumea le va confunda din grabă sau neatenție. Dar așa cum spune directorul general al Retim, Dan Pascu, este doar o chestiune de educație și de obișnuință creată în timp. Să sperăm că acest timp va fi destul de scurt.

Chiar dacă totul pare simplu, în expunerea ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Timiș va fi și un mare efort financiar ce presupune noi pubele de diferite culori dar și capacități mai mici. La acestea se adaugă și mașini de transport ce nu vor mai căra decât un singur fel de deșeuri pentru a nu se contamina între ele. La toate acestea se mai adaugă și alte echipamente și personal mai calificat pentru deservire.

În cadrul proiectului pilot se va propune publicului un set de pachete de servicii diferențiate după cât aruncă (după cum spune și numele). Programul este flexibil și permite ajustarea în timp a plății, în funcție de greutatea dar și de volumul de gunoi „produs” de o familie. Mai ales la plastice și recipientele de aluminiu este important acel gest simplu, ce trebuie să devină un reflex, de a compacta ambalajul. La fel, cartoanele sau hârtiile trebuie aduse la o dimensiune rezonabilă.

„În Timiș sunt peste 200.000 de tone, iar dintre acestea 100.000 de tone vor trebui să fie reciclate. Hârtie-carton, plastic, metal rezolvă maxim o treime din cantitatea de 100.000. Restul trebuie să fie deșeuri bidegradabile, care sunt cele mai multe ca volum. Trebuie să știm un lucru simplu: acestea sunt deșeurile alimentare și le punem în pubela maro!”, a explicat directorul Dan Pascu, de la Retim.

Pentru cei ce gândesc ecologic dar și economic, noul sistem, odată aplicat, va deveni mai eficient prin plata mai redusă a serviciilor de salubrizare. Pentru cei ce se adaptează mai greu și nu înțeleg conceptul de de selectare primară (din locuință) a gunoiului plata va fi mai mare tocmai din motivul volumului mai mare ocupat de vechile pubele negre ce rămân la un tarif superior.

Dar primele rezultate se vor arăta în cel mai bun caz peste câteva luni sau chiar mai mult de un an de la implementare.

Cum subiectul este extrem de interesant vom mai reveni în paginile noastre cu știri de la Retim și pubelele multicolore.

 

Alte subiecte :

Concedierile pe piața IT din Banat nu se întrevăd, deocamdată! Rectorul Universității Politehnica Timișoara vine cu explicația

Zeci de mii de specialiști în domeniul IT din Statele Unite ale Americii și-au pierdut locurile de muncă, într-un an și jumătate. Criza industriei IT...

Zboruri accesibile pentru evadări rapide

Dacă te afli în căutarea unei modalități rapide și accesibile de evadare, alegerea perfectă poate fi reprezentată de zbor. Îți poți satisface astfel dorința...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :