Restituirea proprietăților, o misiune imposibilă pentru statul român

892

Au mai rămas doar două luni până când peste 35.000 de proprietari de imobile, confiscate de regimul comunist, ar putea da în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor. Instituția are la dispoziție, conform legii, soluționarea a încă 36.600 de dosare de restituire a proprietăților aflate în lucru și nu prea, până la data de 20 mai 2018. După acest termen, oamenii au la dispoziție doar 6 luni pentru a acționa C.N.C.I în judecată. În caz contrar, aceștia vor fi decăzuți din drepturi. Avocații trag un semnal de alarmă și recomandă celor implicați să acționeze rapid având în vedere timpul extrem de scurt pe care îl au la dispoziție.

20 mai 2018 este data limită până la care Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor ar trebui să soluționeze 36.600 de dosare de despăgubire, depuse în baza legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist. O misiune imposibilă, având în vedere că în ultimii 13 ani, instituțiile implicate au reușit să soluționeze doar peste 25.000 de dosare. După această dată, singura opțiune care le rămâne foștilor proprietari și moștenitorilor acestora este să cheme C.N.C.I în judecată, dar nu mai tarziu de 6 luni, deoarece după acest interval nimeni nu va mai avea dreptul de acționa instituția în instanță.

Practic, după expirarea acestui termen, proprietarii de imobile care nu au dat instituția în judecată vor fi decăzuți din drepturi.

Potrivit site-ului ANRP, ,,direcția de aplicare a legii 10/2001 are obligația de a analiza minimum 700 de dosare pe lună”. Potrivit aceleiași surse, până la data de 12.02.2018, la Secretariatul C.N.C.I erau înregistrate 62.225 de dosare, din care 25.573 erau soluționate. Un simplu calcul matematic arată că celelalte 36.600 de dosare aflate în lucru vor fi soluționate integral în 4 ani de acum înainte, nicidecum până la 20 mai 2018, și doar pornind de la premiza că ritmul de soluționare ar fi respectat conform reglementărilor în vigoare, adică, 700 de dosare pe lună.

Specialiștii din domeniu atrag atenția asupra riscului ca zeci de mii de oameni să își piardă definitiv dreptul de restituire. ,,Anul trecut, Primăria Capitalei a avut, conform legii, un termen limită similar de soluționare a dosarelor, respectiv, 1 iulie 2017. Mulți dintre cei implicați în mod direct nu au crezut că există o astfel de dată limită sau că își pot pierde chiar și speranța de a-și vedea înapoi proprietățile confiscate de comuniști cu zeci de ani în urmă.

Alte persoane credeau că acea dată se va prelungi, ceea ce nu s-a întâmplat’’, a explicat Andreea Saveli, avocat specializat în despăgubiri.

Având în vedere timpul scurt rămas la dispoziție, foștii proprietari și moștenitorii acestora trebuie să acționeze rapid. Acesta este recomandarea avocaților.

,,Majoritatea dosarelor introduse împotriva PMB sunt aproape de soluționarea în prima instanță. Cu toate că primăria a cerut respingerea cererilor de chemare în judecată în absolut toate cazurile, instanța a pronunțat, deja, primele hotărâri prin care a soluționat favorabil cererile foștilor proprietari. În cele mai multe dintre cazuri, obținerea unei hotărâri definitive durează aproximativ doi ani. La fel stau lucrurile și în privința C.N.C.I, cu condiția ca oamenii să nu aștepte introducerea cererii de chemare în judecată până în ultimul moment, când, deja, zeci de mii de dosare vor încărca rolul instanței iar procesul de soluționare va deveni mult mai greoi’’, mai explică Andreea Saveli.

Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor este moștenitoarea Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, înstituție înființată în 2005, în scopul soluționării dosarelor de despăgubire depuse în baza legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de comuniști. De la data înființării, timp de 13 ani, C.N.C.D, urmată de C.N.C.I, a soluționat 25.573 dosare din 62.225, adică mai puțin de jumătate din cererile depuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.