18 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

(re)START! PRACTICI DE RESTAURARE pornește din nou la drum

În condițiile unei piețe a muncii saturată de unele meserii fără căutare, există și reversul situației. Multe specializări sunt extrem de rare sau nu există deloc.
De lipsa acută de personal specializat suferă și breasla specialiștilor în construcții mai deosebite. Este vorba despre renovarea și restaurarea monumentelor istorice.

Într-un demers de sensibilizare a comunităţilor locale, de informare şi de pregătire a persoanelor cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul restaurării de arhitectură şi intervenţiilor pe clădiri istorice, Asociaţia Expose Architecture continuă seria de cursuri cu titulatura (re)START! Practici de restaurare.

O primă ediție a acestor cursuri au fost finalizate cu succes în vara acestui an. Acum în toamnă se reiau cursurile cu o nouă sesiune cu tema „Regenerare urbană prin restaurare de arhitectură”. Acestea se vor derula în cadrul a două module în timpul lunii octombrie: modulul 1: 21 – 23.10.2016 și modulul 2: 28 – 30.10.2016.

De aceste cursuri de specializare se vor ocupa: Sorin-Vlad Predescu, director – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, arhitectul Radu Radoslav de la Registrul Urbaniștilor din Româna și arhitect Raluca Pescar de la Asociația Expose Architecture.

Restaurarea clădirilor de patrimoniu poate fi un bun prilej de a restabili o identitate distinctă orasului.

Timișoara a moștenit un fond construit extrem de valoros, cu un număr impresionant de imobile situate în zone istorice fie clădiri de patrimoniu individuale sau clădiri din zone compacte de protecție. Sunt construcții ample, maiestuoase, bogat ornamentate, cu istorii ale unor familii de vază în spate, aflate în stare de degradare, majoritatea. Doar un procent infim din totalul lor, au fost readuse la viață, prin restaurare. Iar peste 10% din totalul clădirilor de patrimoniu sunt distruse iremediabil. Dincolo de problema banilor pentru acțiuni de întreținere, reparații sau restaurare, o problemă stringentă este cea a lipsei personalului instruit, dar și a ofertelor de specializare interdisciplinară în domeniu, la nivel regional.

Când vorbim însă despre patrimoniul construit, totul, brusc, devine neclar. Oare, e al proprietarului pentru că apare în cartea funciară, e al orașului, pentru că nu se poate interveni decât cu autorizație de la Primărie sau e al țării, doar îl vedem în albume foto, filme documentare etc…?! Însăși terminologia restaurare de arhitectură este, pentru oamenii de pe stradă, o sintagmă abstractă, ca să nu mai vorbim despre operațiunile complexe pe care aceasta le implică!

Discrepanţele majore între provocările curente şi oportunităţile concrete de formare în domeniul restaurării, comunicarea deficitară între instituţii, legislaţia şi reglementările incomplete au ca efect existența unui număr mic de profesionişti cu expertiză şi experienţă, și pe cale de consecință, se ajunge la lucrări efectuate de muncitori neinstruiți și ulterior, la programe de analiză şi control ineficiente şi intervenţii neconforme cu standardele. Rezultatul este distrugerea patrimoniului construit prin alterarea calităţii şi valorii sale, până la distrugere iremediabilă, cu consecinţe asupra identităţii culturale naţionale.

Cine se poate înscrie la curs?

Toți factorii direct implicați în procesul complex al restaurării de arhitectură: arhitecți, ingineri, proprietari de clădiri vechi şi monumente istorice, firme de construcții, producători/distribuitori materiale de construcții, administratori ai asociațiilor de proprietari, ONG uri cu activități în domeniu etc…

Sunt disponibile pentru înscriere publică 20 de locuri cu taxă de participare de 800 de lei.
Înscrierea doritorilor se face completând formularul de pe pagina Facebook a asociației: https://www.facebook.com/expose.arhitecture sau prin email la adresa expose.arhitecture@gmail.com.

Înscrierea se face până în 9 octombrie 2016.

Alte subiecte :

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Încă o veste bună pentru transportul școlar verde din județ

După ce, la începutul săptămânii, s-a semnat contractul pentru achiziția a 24 de microbuze electrice prin PNRR, Consiliul Județean Timiș a...

Citește și :