Reputatul regizor Florin Iepan „pune tunurile” pe politicienii locali!

163

Cunoscutul regizor și producător de filme documentare i-a atacat fără menajamente pe politicienii din Timiș care „au în pixul lor sume imense de bani pentru promovarea de activități culturale, dar care procedează, în momentul de față, total netransparent în procesul de selecție şi finanțare a respectivelor proiecte”.

„În Timiș, spre deosebire de București — unde ARCUB operează această selecție în mod transparent și cu profesionalism — acest lucru nu se întâmplă! Din păcate, majoritatea instituțiilor culturale de stat din Timișoara sunt organizate la fel ca în anii ’50. Au aceeași structură osificată și îmbătrânită, precum instituțiile similare din spațiul ex-sovietic” este de părere Iepan.

El a mai adăugat că este total nefiresc, pentru un oraș candidat la titlul de capitală culturală a Europei, să procedeze astfel în privința modului în care se distribuie fondurile publice în domeniul cultural.

Regizorul timișorean i-a somat pe liderii politici locali să schimbe regulile în această privință!

Pe aceeași lungime de undă, Florin Iepan s-a răfuit și cu Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, pe care l-a criticat că instituția pe care o conduce consumă  peste 2 milioane de euro din totalul de 7 milioane de euro, cât are alocați, anual, Timișoara, din fonduri publice, pentru susținerea culturii!

„Suma mi se pare imensă în raport cu unele spectacole cel puțin ciudate și pline de kitsch, puse în scenă de filarmonica condusă de dl Gârboni. Nu e deloc în regulă să se consume atâția bani pentru o singură instituție culturală din oraș.

În Vest, toate finanțările instituțiilor culturale se fac în baza unor proiecte validate valoric de specialiști redutabili în domeniu și nu prin pomeni de la stat”, a acuzat regizorul și producătorul independent de filme documentare.

În replică la atacul dur lansat de Florin Iepan la adresa sa, directorul Filarmonicii timișorene a precizat că „peste 90% din cele două milioane de euro alocate Filarmonicii se duc pe plata salariilor angajaților. Pe de altă parte, vorbim de o instituție culturală care activează de peste 150 de ani la Timișoara. Filarmonica „Banatul” este unica din România la această oră care susține 150 de concerte pe an și — kitsch-uri sau nu — cum spune acest domn Iepan, toate sunt sold-out încă de la începutul anului” , a contracarat Gârboni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ