28 C
Timișoara
miercuri 24 iulie 2024

Reglementări legislative în vigoare în domeniul protecției consumatorilor, dezbătute într-un nou seminar la CCIA Timiș | FTOTO-VIDEO

După un tipic devenit un exemplu de bună practică Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face tot posibilul pentru a lămuri mediul de afaceri despre cele mai noi reglementări legale ce apar și cum se aplică acestea în diverse domenii. Astfel se evită controale sau inspecții tematice ce pot aduce atingere bunei funcționări a unei firme. Diferitele nereguli pot fi evitate prin informări periodice.

În toate domeniile economice e preferabilă o prevenție decât o sancțiune. Uneori, în cazuri grave aceste sanțiuni pot merge până la închiderea activității firmei, temporar sau chiar definitiv.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, a organizat joi, 13 iunie 2024, la Centrul Regional de Afaceri all CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr. 22, Sala Banat (etaj I), seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului, sub genericul:

„Protecția consumatorului, schimbări legislative, ordine, măsuri și regulamente”

Specialiștii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au prezentat totul sub forma unui seminar de informare cu cele mai recente schimbări în legislația din domeniul protecției consumatorului și s-a discutat despre modul în care mediul de afaceri a asimilat aceste schimbări, despre ce trebuie să știe agenții economici pentru a respecta reglementările în vigoare, respectiv: O.G. 21/92 privind protecția consumatorului, Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor, alte ordine specifice.

Protecția Consumatorului este esențială pentru asigurarea unei relații corecte între consumatori și operatorii economici, evitând încălcările drepturilor consumatorilor.

Prin intermediul reprezentaților CRPC Regiunea Vest Timis/CJPC Timiș, în urma controalelor efectuate, consumatorii sunt asigurați că produsele și serviciile puse pe piață sunt conforme cu standardele de calitate și siguranță.
S-a răspuns și la o seamă de întrebări ce au vizat cele mai diverse chestiuni:
– Câte acțiuni de control au fost derulate de CJPC Timiș în 2023? Dar până acum în 2024?
– În ce domenii de activitate sunt mai multe probleme?
– Din ce domeniu s-au primit cele mai multe sesizări?
– Când se aplică amenzile și care este cuantumul acestora?
Principalii vorbitori ai discuției de azi au fost:
 Comisar Șef Mihai Alin GUBANDRU
 Comisar Raluca Loredana CODREANU
 Comisar Daiana Sivola MĂRGĂRIT

Una din cele mai interesante chestiuni ce poate interesa orice agent economic ce are neclarități este faptul că a fost introdus un program deosebit ce se numește „control voluntar”. În cadrul acestuia firma poate cere să fie controlată și scapă de amenzi după ce se se cade de acord asupra unui plan de remedierea a acelor aspecte ce nu sunt în regulă.

Alte subiecte :

Un prim bilanț al admiterii la UVT

Programe atractive și oportunități unice oferite de cea mai importantă universitate din regiunea de vest. Un prim bilanț al admiterii la UVT. În anul 2024,...

Proiectul noii maternități din Arad, în linie dreaptă

După un lung șir de procese, proiectarea noii maternități din Arad poate să înceapă. Instanțele de judecată au stabilit definitiv că firma ProArhitectura este...

Citește și :