Regiunea Vest are propriul său Program Operațional

14

Se poate spune că s-a făcut un prim pas important și real pentru acea mult clamată regionalizare a țării. Până acum vorbe mari și frumoase au tot fost aruncate în spațiul public de politicieni în căutare de voturi. Dar măsuri adevărate au fost prea puține. Acum cu adevărat se poate vorbi de un plan de dezvoltare axat concret pe nevoile unei regiuni. Meritul principal este al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. A crezut în această idee și a insistat pentru materializarea sa.

Moment istoric pentru România. Regiunea Vest devine prima din România cu un Program Operațional Regional propriu, avizat de Guvern și trimis la Comisia Europeană.
Guvernul României a avizat cu două zile în urmă Programul Operațional Regional al Regiunii Vest, pentru exercițiul financiar 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management.

„Pot să spun că e un moment istoric pentru noi și pentru România, în acest proces de descentralizare, pentru că, pentru prima dată în România, un plan de dezvoltare și o strategie regională sunt dublate de o resursă de finanțare pe măsura ambițiilor noastre la nivelul regiunii Vest”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Regiunea Vest devine, astfel, prima din România cu un Program Operațional Regional propriu, avizat de Guvern și trimis la Comisia Europeană. Din acest punct, negocierile pentru Programul Operațional Regional 2021 – 2027 se vor purta direct între ADR Vest și instituția de la Bruxelles.

„Odată cu acest demers, se vor putea optimiza foarte mult procesele de relaționare cu beneficiarii, se vor putea simplifica documentațiile și modul în care interacționăm, vom putea urgenta timpii de reacție față de solicitările beneficiarilor, vom digitaliza foarte mult procesele și, nu în ultimul rând, vom putea să adaptăm mai bine proiectele la nevoile regiunii. Sper că această schimbare va fi dublată și de faptul că, în limbajul comun, nu vom mai vorbi de cheltuirea banilor europeni, ci de investirea lor”, a mai spus Sorin Maxim.

Se așteaptă ca Programul Operațional Regional 2021-2027 al Regiunii Vest să fie aprobat de Comisa Europeană în luna iulie a acestui an. Până la lansare, ADR Vest va continua pregătirea ghidurilor de finanțare și consultările publice pe teme de interes pentru potențialii beneficiari. Vă reamintim, resursele alocate Regiunii Vest pentru viitorul Program Operațional Regional vor depăși 1 miliard de euro.

Versiunea Programului Operațional Regional 2021-2027 al Regiunii Vest aprobată de Guvernul României poate fi consultată aici.

LĂSAȚI UN MESAJ