Regina Damian expune artă contemporană la Bastion

178

Timișorenii amatori de artă au putut asista la un eveniment special la Centrul Multifuncțional Bastion, din subordinea Consiliului Județean Timiș. Expoziția de pictură a artistei de origine rusă Regina Damian a fost vernisată pe 1 martie. Lucrările rămân pentru a putea fi admirate până la data de 11 martie.
Evenimentul este realizat în cadrul proiectului „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, implementat de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Asociația Filantropia Oradea.
Proiectul este finanțat din Fondul Azil, Migrație și Integrare al Uniunii Europene, gestionat în România de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, ca autoritate contractantă.
Proiectul își propune să sprijine integrarea socio-economică şi culturală a beneficiarilor de protecție internatională și resortisanți ai unor țări terțe în societatea românească, printr-o abordare integrată, care constă în furnizarea informaţiilor şi serviciilor de care aceştia au nevoie.
Regina Damian, o artistă din generația tânără, este stabilită de numai doi ani în România și deja vorbește foarte bine limba română. Deși se află la prima ei expoziție în țara noastră, a avut în trecut mai multe expoziții colective în Rusia, iar în anul 2017 a fost coordonator de pictură în cadrul festivalului TRAF – Timișoara Refugee Art Festival.
Artista s-a născut în Republica Sovietică Turkmenistan, într-un mic oraș de pe malul Mării Caspice. La vârsta de 6 ani se mută împreună cu familia în Rusia, unde începe cursurile unei școli de artă, apoi urmează Colegiul de Arte I. D. Shadr, secția design. În 2016 ajunge în România, se îndrăgostește de țară și alege să rămână pentru a crea aici.
Evenimentul de joi a avut un caracter multicultural și prin momentul muzical de chitară clasică și bass susținut de muzicianul Zaher al Ani, timișorean de origine irakiană. Curatorul expoziției ce s-a ocupat de bunul mers al evenimentului, Gabriela Robeci, a reușit un moment aparte prin melanjul muzical și plastic.

LĂSAȚI UN MESAJ