Rectorul uneia dintre cele mai importante universităţi din România desfiinţează „generaţia Facebook”

378

În discursul de la deschiderea primului Congres Naţional al Istoricilor Români, ce se desfăşoară la Cluj Napoca, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop, desfiinţează „generaţia Facebook”, despre care spune că „Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația ‘Google’, generația ‘Facebook’, generația ‘SMS’ sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat”.

Întregul discurs este ulul care aduce elogii istoriei şi arată importanţa studierii acesteia. În acest context, rectorul universităţii clujene critică decizia de reducere a orelor de istorie din sistemul preuniversitar, România înscriindu-se astfel „într-un trend contemporan de ignorare a trecutului”, al cărui rezultat nu va putea fi decât „crearea unei ființe robotizate”, lipsită de capacitate de analiză și în acest fel ușor de manipulat.

Potrivit rectorului UBB, istoria se află într-un moment de mare cumpănă, ca și întreaga societate contemporană. În opinia acestuia, deprecierea istoriei, ca disciplină, s-a datorat în România unor cauze speciale, cum ar fi derapajele din timpul regimului comunist — când trecutul a fost parțial falsificat, glorificat, alb și imaculat — exceselor naționaliste sau, denigrării românilor și trecutului lor după 1989.

Prima ediție a congresului, care este cea mai mare manifestare științifică din domeniul istoriei din România din ultimii 36 de ani, este organizată Universitatea Babeș-Bolyai, în colaborare cu Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România. Evenimentul marchează și împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial pentru eliberarea Transilvaniei și se va încheia în 28 august.

Întregul discurs îl puteţi citi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.