Rectificarea bugetară reflectă incompetența actualei guvernări, crede Cornel Sămărtinean

77

Cornel Mircea Sămărtinean, președintele partidului Mișcarea Populară, nu pierde ocazia de a face câteva considerații despre cele mai noi sume de la buget, care au fost rectificate. În opinia dânsului, aceste măsuri au fost luate în grabă și fără o serioasă documentare. Iată ce spune politicianul despre acest subiect:

”Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site în data de 21 noiembrie 2018 proiectul ultimei rectificări bugetare din acest an. Guvernul PSD-ALDE a operat deja a doua rectificare bugetară a acestui an, o rectificare netransparentă şi impredictibilă făcută fără analiză calitativă care să preceadă acest demers şi fără controlul democratic al Parlamentului României.Este o rectificare în urma căreia s-a tăiat de la investiții, o rectificare care reflectă greşelile de guvernanţă economică, lipsa de viziune şi care menţine o serie de măsuri ce vor afecta bugetul şi economia în 2019. Au fost operate diminuări la Ministerul Transporturilor (-1,16 miliarde de lei), la Ministerul Cercetării și Inovării (-228,9 milioane de lei), la Ministerul Educației Naționale (-198 milioane de lei), la Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), de la Mediul de Afaceri și Antreprenoriat (-71,6 milioane lei), dar și la Ministerul Culturii și Identității Naționale (-176,8 milioane de lei), cu toate că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri de la 1918. Astfel, sectoare guvernamentale importante sunt puse în genunchi pentru ca partidul stat să-și poată plăti promisiunile electorale.

Ministerul Transporturilor pierde și de această dată bani la această rectificare bugetară.
Guvernarea PSD-ALDE taie 1,16 miliarde de lei din bugetul Ministerului Transporturilor în principal, la proiectele finanțate din fonduri europene exact de la capitolul de investiții în infrastructură.

Fondurile sunt tăiate de la investiții în timp ce pe șoselele mor zilnic oameni din cauza unei rețele de transport subdimensionate și nemodernizate. În ultimul raport de ţară al Comisiei Europene se arată că infrastructura din România este un factor-cheie de limitare a competitivităţii ţării. Investiţiile ar trebui să stimuleze creşterea pe termen lung şi procesul de reducere a decalajelor faţă de Uniunea Europeană, dar slaba calitate a infrastructurii este un factor în plus în calea acestei încercări. În ultimul raport de ţară al Comisiei Europene se arată că infrastructura din România este un factor-cheie de limitare a competitivităţii ţării. Investiţiile ar trebui să stimuleze creşterea pe termen lung şi procesul de reducere a decalajelor faţă de Uniunea Europeană, dar slaba calitate a infrastructurii este un factor în plus în calea acestei încercări. În contextul în care infrastructura rutieră a României se află într-o stare dezastruoasă, este inexplicabil cum actualul guvern a decis că Ministerul Transporturilor are bani mult peste necesităţi.

Proiectele cu bani de la Uniunea Europeană pur și simplu nu functionează, iar România pierde banii europeni care ne erau acordați gratuit și rămâne și cu infrastructura la pământ”, a spus Sămărtinean.

LĂSAȚI UN MESAJ