Războiul Rece, o scurtă istorie a lumii împărțite FOTO-VIDEO

579

Cei ce încă mai țin la năzuințele celor ridicați în decembrie 1989 împotriva unuia din cele din urmă dintre sistemele dictatoriale ale Europei sunt inimoșii activiști de la Memorialul Revoluției din Timișoara.

Nimic din ce a fost al trecutului nu ar trebui să se estompeze sau chiar să cadă în uitare. Iată de ce Memorialul Revoluției din Timișoara împreună cu Institutul Polonez din București au organizat la sediul de pe strada Oituz Nr. 2 B (Popa Șapcă Nr.3-5), joi, 9 iunie 2022, o expoziție de mare cu mare încărcătură emoțională chiar și pentru cei ce nu au trăit acele vremuri.

În prezența unei asistențe ce ar fi putut fi mult mai numeroasă a avut loc vernisajul expoziției ce amintește de perioada când continentul nostru era împărțit în două de o cortină, în general invizibilă, dar pe bună dreptate numită „de fier”. Două sisteme politice și militare îți încordau mușchii, se uitau încruntați unii la alții mai mai mult decât atât mai și mârâiau mai tare sau mai în surdină unii la alții. Era perioada așa numitului război rece. Deși nu era unul fierbinte (ca cele din zilele noastre) consecințele erau la fel de grave. Au dus la divizare și o suspiciune între țări vecine pentru mai mult de o jumătate de secol.
Expoziția expusă în sălile Memorialului se numește, (cum altfel?) având în vedere tema „RĂZBOIUL RECE/ O SCURTĂ ISTORIE A LUMII ÎMPĂRȚITE” și este realizată de Institutul Memoriei Naționale – Comisia de Urmărire a Crimelor împotriva Poporului Polonez, Departamentul din Varșovia.

Autorii expoziției sunt pe partea de fotoeditare și texte Dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień. Proiectul grafic al expoziției este conceput de Krzysztof Burnatowicz. Pentru a da și probitatea academică a evenimentului au fost cooptați consultanți științifici: Prof. conf. dr. Antoni Dudek, Prof. conf. dr. Jerzy Eisler.

Evenimentul a fost deschis de autorii expoziției: Dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień, precum și de șeful Departamentului de Educație Națională din cadrul Institutului Memoriei Naționale din Varșovia. Au mai venit ca oaspeți ai orașului nostru pentru a participa la deschiderea expoziției și o delegație a Contingentului Militar Polonez staționat în Craiova, din care face parte și domnul Przemysław Walewski, care în 1989, împreună cu alți studenți din Poznań, a venit în România într-o misiune umanitară.

Oaspeții au vorbit de perioada războiului rece din perspectiva poloneză arâtgând că Polonia a fost una din țările greu încercate în acea perioadă cu numeroase împotriviri la intențiile regimului ce au mers până la revolte muncitorești și chiar ciocniri între forțele de ordine și populația obișnuită.

Președintele Memorialui Revoluției, Gino Rado, a apreciat în mod deosebit evenimentul expozițional dorind o implicare cât mai complexă cu astfel de manifestări și pe viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.