Rampele de gunoi clandestine au început deja să facă parte din peisaj

192

Rampele de gunoi clandestine au început deja să facă parte din peisaj

În plină vară, cu temperaturi ce trec bine de pragul de 30 de grade ce poate fi mai neplăcut decât să ai prilejul să treci pe lângă o rampă de gunoi. Miasmele greu suportabile mută din loc nasul oricui ne este obișnuit cu așa ceva.

Dacă aceasta ar fi una organizată și cu debarasare ritmică ar mai fi lucrurile de înțeles. Dar rampele de gunoi clandestin apar (și nu prea mai dispar) unde te aștepți mai puțin. Pe un loc curat și ingrijit apare într-o bună zi o pungă cu deșeuri. În loc să fie aruncată la o pubelă sau coș stradal e mai simplu de abandonat pur și simplu pe spațiul verde. A doua zi în loc să dispară mai apar acolo încă două-trei pungi cu mizerii. Iar a treia zi mormanul va trece de limitele normalului revărsându-se pe trotuar și pe parte carosabilă.

Una din marile probleme ale curățeniei în oraș o reprezintă aceste rampe clandestine. Acolo cei certați cu cele mai elementare norme de trai civilizat în comun aruncă tot ce apucă. De la resturi menajere ambalate sau nu până la moloz rezultat din construcții. De două ori pe an se anunță curățenia de primăvară și de toamnă. Dar pentru bipezii insuficient educați frenezia curățeniei începe imediat după terminarea acestei campanii de strângere de deșeuri. De mirare pasivitatea locatarilor ce locuiesc în imprejurimi ce tolerează ca aceste specimene să maculeze tot ce pot și le iasă în cale. Eforturile firmei specializate pentru gestionarea deșeurilor este mare și nu contenesc să mai adune din aceste rampe. Dar și sirguința mizerabililor nu nu dores un trai civilizat este la fel de mare.

Un cetățean ce încerca să mai măture locul cu mizerii lăsate de vecini acuză de neglijență mai mult poliția locală ce trece pasivă cu vederea asemenea fapte. Cu niște amenzi adevărate și usturătoare poate s-ar mai calma cei ce nu vor un mediu curat. Cu niște camere de supraveghere plaste corect ar putea fi găsiți indivizii cu comportamente deviante. Nu trebuie să stea cineva veșnic la pândă. Argumentul că nu ar fi bani pentru așa ceva evident că nu stă în picioare. Nici măcar în locurile în cae există astfel fe camere de filmare nu se face apel la recunoașterea delicvenților. Este bine de știut că tarifele percepute pentru un container special pentru deșeuri din construcții sunt de-a dreptul simbolice și nu împovărează bugetul unuia ce face reparații în casă.

Imaginația celor ce aruncă gunoaie nu are limite. La o astfel de groapă de gunoi improvizată din zona Odobescu chiar și o bună parte din botul unei mașini este aruncat la gunoi. Bara de protecție cu masca autoturismului dar și alte piese și componente stau alături de deșeuri mai banale. La câțiva pași în apropiere la întretăierea străzii Treboniu Laurean cu Gheorghe Doja de asemenea mormane de gunoaie. De data aceasta măcar le-au înșirat lângă un container pentru adunarea selectivă a deșeurilor reciclabile.

Niciodată nu este prea târziu pentru consilierii locali să mai lase mașinile să se odihnească și ia la pas stăzile orașului. Mai ales cele mai retrase. Nu doar bulevardele fac parte din urbe.

LĂSAȚI UN MESAJ