Radu Paraschivescu, la noua lansare de carte în acelaşi stil caracteristic jurnalistului: cu mult umor

178

“Cele mai multe informaţii sunt adresate stimei de sine pe care o avem şi pe care ne-o dorim mai mare: dacă aveţi cămăşi roz la serviciu, în special domnii, puteţi câştiga o sumă mai mare de bani pe an. Cu care, bineînţeles, vă veţi cumpăra tot cămăşi roz”, este una dintre remarcile umoristice discutate la noua lansare de carte a lui Radu Paraschivescu, “Cartea râsului şi a cercetării”, prezentată la librăria “La Două Bufniţe”.

“Chipul românesc al imposturii” şi “Rătăciri planetare” sunt cele două părţi care-i alcătuiesc opera. Prozatorul Radu Paraschivescu ironizează pas cu pas pseudo-descoperirile realizate de cercetători din lumea întreagă şi atrage atenţia asupra naivităţii cu care credem majoritatea leacurilor miraculoase: de la dieta care te scapă de kilogramele în plus într-o săptămână până la prafurile sau medicamentele pe care le procurăm după ureche.

Nenumărate sondaje şi studii s-au realizat de-a lungul timpului, lăsând loc întrebării dacă sunt sau nu adevărate. Unul dintre exemplele cunoscute, care se găseşte cel mai frecvent este afirmaţia “cercetătorii britanici au concluzionat în urma studiului… ”. Alte descoperiri care au amuzat publicul au fost: “persoanele care se pun să doarmă la o oră târzie sunt mai inteligente” sau “studentele care se machiază au note mai mari la învăţătură”.

27292431_831076607053372_654794914_nSubiectele care nu au rămas necomentate au fost atât doctoratul Elenei Ceauşescu: “Şi aici lucrurile încetează să mai fie vesele şi devin îngrijorătoare pentru că un impostor, prin definiţie, este un om care se înfiinţează în locul altcuiva. Un individ care îţi ia ţie spaţiul, îţi ia ţie poziţia, fără să aibă nevoie de ea şi ca să ocupe scena publică. Este şi cazul sutelor, miilor de doctorate false”, cât şi cărţile pe care deţinuţii le scriu în penitenciare: “Detenţia este un mediu prielnic pentru creaţie”.

Invitaţii care i-au fost alături pe parcursul evenimentului au fost jurnalistul şi profesorul universitar, Marcel Tolcea şi moderatorul emisiunii “Piper pe limbă”, Robert Şerban.

“Impostura care face din scriitorii adevăraţi (…) nişte oameni, nu inutili să spun, dar (“- Simpatici”, intervine în discuţie unul dintre invitaţi), simpatici până la urmă, dar nu foarte necesari şi nu foarte valoroşi pentru că, de scris, poate scrie oricine. Poate scrie şi Gigi Neţoiu (politician), care dacă nu ştiaţi, a scris o carte care conţine două capitole din Monitorul Oficial”, a glumit Radu Paraschivescu, în cadrul evenimentului.

Sala a fost neîncăpătoare, iar publicul a aşteptat cuminte pentru a primi câteva rânduri semnate de autor. Radu Paraschivescu este jurnalist, prozator şi traducător iar în prezent scrie o rubrică la Gazeta Sporturilor. Printre oprele sale se numărără şi “Am fost cândva femeie de onoare”, “Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time)” sau “România în 7 gesturi”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ