Radio-jurnalistul Radu Ciprian Pop a închis microfonul

264

Unul dintre cei mai pasionați oameni de radio din Timișoara a trecut astăzi la cele veșnice.
Radio Timișoara pierde unul dintre cei mai entuziaști și sufletiști jurnaliști prin dispariția lui Radu Ciprian Pop. Numele său rămâne legat de nenumăratele reportaje, interviuri și emisiuni realizate de-a lungul anilor dar și de campania sa de suflet, “Badea Cârțan, ai carte ai parte”, prin care zeci de biblioteci au fost dotate cu volumele necesare, provenite din donații.

Radu Ciprian Pop s-a născut la 28 august 1949 în localitatea Gura Aninoasei din județul Buzău
Urmează studiile la Scoala generală din cadrul Liceului “Traian” din Drobeta Turnu Severin, la Scoala generală nr. 1 din Baia Mare și la Liceul numărul 3 din aceeași localitate. Până în anul 1971 urmează cursurile Institutului Pedagogic din Baia Mare, iar în 1975 este absolvent al Facultății de ziaristică din București.
Din anul 1990 este redactor la Radio România Timișoara ,secția Actualități, moment în care venea cu o vastă experiență din presa scrisă. După debutul din presa băimăreană, în 1967, îi găsim numele în mai multe publicații precum “Cronica sătmăreană” (Satu Mare), “Informația Harghitei” (Miercurea Ciuc). Odată cu venirea la Timișoara începe colaborarea la ziarul “Renașterea Bănățeană” și la ziarul “Timișoara”.
În cadrul redacției de Actualități de la Studioul Regional Radio Timișoara a abordat cu precădere mai multe domenii, respectiv Social, Politic, Cultural și Sport.
După trecerea sa la Secția Cultural i se încredințează realizarea emisiunilor “Astra română – Revistă vorbită pentru românii de pretutindeni”, cu difuzare de trei ori pe săptămână, și “Carusel cultural”.
Între anii 1994 – 1998 lucreză ca asistent universitar la Facultatea de ziaristică a Universității Banatul din Timișoara.
Volume publicate: “Planeta fotbal” (1993) “Fapt divers din lumea sportului” (1994), “Terra – mozaic uman” (1995), “Romania la Campionatul European de Fotbal” (1998), în colaborare cu Livian Hotico, “Caleidoscop de gânduri” (1999), “Oameni cu Pene” și “Urme de cerneală” (2023).

Adnotări din aducerile sale aminte:
De la 15 ianuarie 2000 prin donația a 50 de cărți Școlii gimnaziale din Vinga județul Arad, acțiunea “Badea Cârțan Ai carte, ai parte” a ajuns la peste 300.000 de cărți răspândite în țară dar și la comunitățile românești de peste hotare din Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Italia. Cărțile provin cu predilecție de la pensionari timișoreni cu copii plecați și stabiliți îndeosebi în Germania, care nu-și mai duc cu ei cărțile ce le-au încântat tinerețea. Apoi, cu ajutorul părintelui pensionar Horia Țâru, poet, eseist și scriitor, am inițiat acțiunea de dotarea cu cărți a parohiilor din județele Timiș, Arad, Caraș Severin, pe considerentul că enoriașii pot să ia definitiv sau cu împrumut cărțile care le sunt de trebuință pentru lectură.

Pe Faceboook am postat, cu o frecvență aproape cotidiană însemnări – comentarii, pornind de la cotidian, dar plonjând în aduceri aminte, îndeosebi din rândul celor întâmplate în activitatea de gazetar care cuprinde mai bine de o jumătate de veac.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.