Putin și Lavrov au conturile blocate! UE a decis, în sfârsit, să pedepsească elita rusă

247

Conturile și bunurile lui Vladimir Putin și ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să fie blocate. Decizia a fost luată de Uniunea Europeană în contextul invaziei din Ucraina.

Uniunea Europeană a decis vineri să blocheze toate activele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Informația a fost confirmată pentru agenția de presă Reuters de un oficial european.

Sub rezerva anonimatului, oficialul respectiv a dezvăluit că ambasadorii statelor membre ale UE au decis sancţionarea personală a liderului de la Kremlin şi a şefului diplomaţiei de la Moscova.

Măsura a fost adoptată chiar înainte de aprobarea următorului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la decizia de a purta război în Ucraina.

Cu puţin timp înainte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat Uniunii Europene să aplice sancțiuni Rusiei mai rapid și mai drastic. În acest context, oficialul citat de Reuters a afirmat că autoritățile de la Bruxelles se mişcă atât de repede pe cât se poate.

El a adăugat că ar putea fi decise sancţiuni şi împotriva altor oligarhi ruşi, care nu au fost afectaţi până acum de măsurile luate de UE.

Sancțiunile împotriva Rusiei aprobate de UE

Miniştrii de externe din cele 27 de ţări din Uniunea Europeană urmează să se reunească la ora 14.00 GMT (16.00 ora României) pentru a stabili detaliile pachetului de sancţiuni convenit deja. Discuțiile de principiu au avut loc între şefii de state şi de guverne europeni, la un summit de urgenţă care a avut loc în cursul dimineţii.

Sancțiunile impuse Rusiei vizează, conform unui comunicat de presă al Consiliului European, sectorul financiar, sectoarele energiei și transporturilor, produsele cu dublă utilizare, controlul exporturilor și finanțarea exporturilor, politica în domeniul vizelor, sancțiuni suplimentare împotriva unor cetățeni ruși. etc.

Anunțul făcut de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut un comentariu legat de sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, în contextul invaziei Ucrainei. Șeful statului a luat parte la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de joi, 24 februarie, în care au fost stabilite noi sancțiuni pentru Rusia.

„La reuniunea extraordinară a Consiliului European de aseară, am agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei. Susțin, totodată, pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus”, se arată în mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, după reuniunea Consiliului European.

Șeful statului cerut susținere pentru statele partenere care au de suferit din cauza războiului. Este vorba, în principal, de Republica Moldova și Georgia.

„Am pledat, la Bruxelles, pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuând importanța oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienței partenerilor. Ne confruntăm cu cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei și este absolut necesară și pe mai departe coordonarea strânsă a reacțiilor și a abordărilor cu aliații euroatlantici, în special SUA și NATO”, a mai arătat Klaus Iohannis într-o postare pe Facebook.

Sursa: https://evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ