Punct Gastronomic Local deschis în Sânandrei, județul Timiș

77

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, prin directorul executiv Delia Barbu, anunță încă un pas important făcut pentru a transforma harta turistică a zonei noastre într-una cât ma atrăgătoare. Cei ce sunt adepții unei destinderi mai așezate și nu caută neaparat luxul exotic ori haosul marilor aeroporturi pot adăsta preț de o oră, sai mai mult, la o masă simplă. Aici vor savura preparate ce aduc aminte de simplitatea gospodăriilor din satele de odinioară. O felie de pâine de casă cu miere și o cană de lapte fac cât multe stele Michelin de prin alte părți.

După mai multe activități de informare organizate în ultimii doi ani în colaborare cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și primari din județ, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș anunță deschiderea unui nou Punct Gastronomic Local în localitatea Sânandrei, Timiș.
Începând din 23 august călătorii pot să se bucure, în tihna adierii de vânt și confortul unei grădini roditoare cu legume gustoase, de un prânz sau o cină pregătite cu produse locale, pe strada Gloriei nr. 21 din Sânandrei.
Aici a fost deschis un Punct Gastronomic Local (PGL) unde grupuri de maxim 12 persoane vor putea aprecia, pentru inceput, în zilele de marți și joi, prânzul sau cina, pregătite cu produse din gospodăria gazdelor. Realizat în jurul serei de legume, al mierii, dar si a legumelor crescute în câmp, punctul gastronomic local va oferi oaspeților posibilitatea de a gusta preparate precum Zacuscă sau Ulei de dovleac pe pâine cu maia coaptă în cuptorul cu lemne, Supă de roșii sau Dovleac copt, Plăcintă cu prune sau Magiun presărat cu miere și nuci.
Primele mese vor fi servite de gazde începând cu 23 august, doar pe baza unei programări la telefon 0726 607 450 , sau e-mail: florincozma@yahoo.com.

Un concept turistic foarte actual, punctele gastronomice locale promoveză tradițiile gastronomice rurale într-un mod organizat și sigur și sunt bucătării particulare din spațiul unor ferme sau exploatații familiale, care servesc unui număr de maxim 12 turiști rețete specifice zonei.
Astfel, în prezent, în județul Timiș funcționează două puncte gastronomice locale, în localitățile Sânandrei și VV Delamarina, un al treilea – în comuna Margina – fiind în etapa de înființare.
În România sunt deschise în prezent peste 110 PGL, cele mai multe aflându-se în județele Tulcea, Brașov și în Maramureș.

Cu scopul de a facilita deschiderea unor astfel de locații benefice pentru dezvoltarea fermierilor, a micilor producători, dar și a destinațiilor în care aceștia lucrează, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș a organizat în ultimii doi ani, cu sprijinul primăriilor din județ, mai multe întâlniri între specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș – instituție responsabilă pentru certificarea PGL – și locuitori din comunele Tomești, Fârdea, Jimbolia și Otelec și împrejurimile lor.
Legislația privind Punctele Gastronomice Locale a fost inițiată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în anul 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ