Punct de trecere a frontierei la Beba Veche, din nou pe tapet

47

Autoritățile din Timiș pun din nou pe tapet o inițiativă veche de peste 20 de ani – deschiderea unui punct de trecere a frontierei la Beba Veche spre Ungaria. Liderul Consiliului Județean Timiș a discutat subiectul cu ministrul de Externe. Se dorește o vamă pentru trafic de marfă ușor și de persoane.

”Una dintre propunerile pe care le-am făcut la Ministerul Afacerilor Externe a vizat deschiderea punctului de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) pentru trafic ușor, până la 3,5 t. Nu este o inițiativă nouă, este un deziderat al al comunităților locale de o parte și de alta a graniței încă din anul 1997 când s-a obținut deschiderea anuală, pentru 2 zile, la sfârșitul lunii mai, a graniței la punctul Triplex Confinium: Beba Veche (RO) – Kübekháza (HU) – Rabe (SRB). Există multe beneficii economice, sociale și culturale pentru o regiune frontalieră deschisă: impulsionarea proiectelor comune în domeniul social și cultural, soluții pentru gestionarea lipsei forței de muncă în Timiș, lărgirea pieței de desfacere pentru agricultorii din zonă și asigurarea unei mai bune gestionări a situațiilor de urgență”, a transmis președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Consiliul Județean i-ar asuma predarea drumului județean 682, segmentul Sânnicolau Mare – frontiera Beba Veche, către CNAIR pentru a fi trecut în categoria drumurilor naționale, construirea a 200 de metri de drum necesari și utilarea punctului de trecere frontieră.

LĂSAȚI UN MESAJ