PSD are lista cu prezidențiabilii! Geoană pare a fi în poziția de favorit, la ora actuală

86

PSD începe să se gândească la variantele de prezidenţiabil pentru alegerile din 2024, an în care românii se vor prezenta la urne în patru rânduri (europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale). Trei nume din partid şi unul din afara acestuia, Mircea Geoană, dar cu profil de social-democrat, au fost avansate de Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD.

Din start, Grindeanu, care deţine funcţiile de vicepremier şi ministru al Transporturilor, a exclus o posibilă candidatură a sa, dar a oferit nume de colegi care ar putea intra în cursa pentru Palatul Cotroceni.
„Sunt alţi colegi care sunt mult mai potriviţi decât mine: preşedintele partidului (n.r. – Marcel Ciolacu), îl avem şi pe domnul Rafila (n.r. – Alexandru Rafila), o avem şi pe doamna Firea (n.r. – Gabriela Firea). Sunt destui”, a explicat vicepremierul.
Alegeri interne Ciolacu a fugit mai mereu de asumarea responsabilităţii unei candidaturi şi a fost cel care a anunţat că în PSD vor fi alegeri prin consultarea tuturor membrilor pentru a fi identificat prezidenţiabilul cu cele mai multe şanse.
Candidatura lui Rafila ţine exclusiv de dorinţa liderilor din teritoriu. Fără o maşinărie de partid în spate, nu ar avea şanse.
Şi în cazul Gabrielei Firea, sunt plusuri şi minusuri. Este o bună comunicatoare, dar liderii din teritoriu nu o agreează. Cu toate acestea, se bazează pe sprijinul lui Paul Stănescu, secretar general al PSD, care gestionează relaţia cu ceilalţi lideri.
Nu în ultimul rând, pe lista scurtă a fost amintit Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO.

„Domnul Geoană, mai ales din anvergura pe care acum şi-a construit-o la nivel internaţional ca secretar general adjunct NATO, ceea ce e o funcţie extrem de importantă şi ca fost social-democrat, pentru că a fost preşedintele Partidului Social Democrat, dacă va dori, poate fi, de asemenea, un candidat redutabil care să câştige alegerile”, a precizat Grindeanu.

PNL îl vede prezidenţiabil pe Ciucă

Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, a declarat că liberalii îl văd ca potenţial prezidenţiabil pe Nicolae Ciucă, actualul premier. „Trebuie să recunoaştem că orice premier de succes are şanse la prezidenţiale. Important pentru noi este ca PNL să aibă acest succes la guvernare. Restul cred că va veni de la sine (…) Latura lui politică în acest moment este pusă în umbra seriozităţii cu care vrea să conducă acest Guvern. Cel mai important lucru sunt rezultatele cu care a venit la guvernare. Eu cred că premierul Ciucă poate avea un impact serios la prezidenţiale”, a declarat Stroe, într-un interviu pentru „Adevărul Live”. De altfel, în PNL nu se conturează până acum un candidat, cu profil puternic de liberal, care să poată fi aruncat în lupte pentru scaunul prezidenţial, în 2024.

Sursa. https://adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ