Propunere pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021: ”casa cu stafii” de pe Calea Bogdăneştilor FOTO

2581

Zilele trecute, un coleg de redacție îmi spunea că a plecat să caute elefanţii prin buruienile de pe Calea Aradului. Nu ştiu dacă i-a găsit. În schimb, cu siguranţă, am găsit “Casa cu stafii”.

Prima dată am vrut să-mi aduc aminte de copilărie când mă jucam de-a v-aţi ascunsealea prin ruinele casei turcului din satul meu natal. Mi-am amintit fără să închid ochii, găsind ceva asemănător chiar în “buricul târgului”, la intersecţia străzilor Eugeniu de Savoya cu str. E. Ungureanu, unde de ani buni tronează niste riune “antice”, posibil de pe vremea ocupației turcești, undeva de prin 1500, despre care nimeni nu zice nimic. Nici măcar muzeografii.Ruina 1 Dacă ne apropiem mai bine de mascările făcute în ultimul timp, e posibil ca buruienile care au crescut pe zidurile bătute de vânturi şi ploi să ne şoptească ceva. Asta, pentru că oficialităţile locale nu se sinchisesc să şoptească nimic timişorenilor. Despre vreo măsură de curăţare a locului respectiv nici nu poate fi vorba, cu toate semnalele trase de-a lungul vremii de alți colegi din mass media.

Dun păcate, nu este singura ruină din Timişoara. Ceva asemănător găsim şi în “Casa cu stafii” de pe Calea Bogdăneştilor colţ cu strada Sibiu, mai exact numărul 1 de pe strada Sibiu.

Ruina 5

Bună pentru un scenariu de film Harry Potter. Stafiile bântuie noaptea printre ruinele casei fără geamuri şi chiar prin curtea cu bălării de un metru, unde colcăie şerpii şi şopârlele. Nimeni de prin vecini nu ştie ce e cu casa respectivă, ce propietari are, dacă mai are. Nici măcar edilii orașului nu iau vreo măsură de “prindere a stafiilor”. Poate le prind în programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii!

2 COMENTARII

  1. Am locuit in casa de pe Sibiu nr 1. Am stat 2 familii acolo. Una din familii au cumparat prin anii ’70 apartamentul de sus nr.3. Sus mai era un ap mic din 2 camere in care statea bunica (mama) doamnei care statea la parter. Cei din urma nu au reusit sa cumpere si au stat in chirie pana in anul 2003 daca imi aduc aminte( chirie de la stat..cum era inai te…cu posibilitatea de a cumpara). Din pacate, casa a intrat sub legea.112..proprietara de drept..o „doamna” ca sa ii spun asa..s-a reintors din Germania cu o oferta noua catre chiriasi. Sa ii plateasca ei chirie. Zis si facut. Au facut contract pe 5 ani pt inchiriere. La o perioada de maxim 1 an asa zisa cucoana s-a intors intr-o dupaamiaza cu o satra de tigani in frunte cu tiganul sef..zis si Diamant..au intrat peste chiriasi in casa…si le-a aspus ca de acum incolo ei sunt noii proprietari si ca in max 3 sapt sa se mute de acolo. Au inceput sicanele si amenintarile…tiganii veneau zilnic faceau galagie..copiii isi faceau nevoie in curte…iar pe vecinii care erau proprietari la ap nr 3 i-a urmarit si amenintat sa le vanda ap cu 4 cam..ca daca nu le taie gatul. De frica oamenii au facut asta..pt un pret derizoriu. Odata plecati vecinii..a inceput calvarul adevarat. Pana cand nu s-a mutat toata lumea nu s-au lasat. Dupa ceva timp tiganii nu au mai vrut casa(nu cunosc motivele) si au cautat sa isi recupereze banii dati pe ap nr 3..dar fostii proprietari nu au mao fost curiosi. Au distrus tot.in aceasta casa familia care a stat in chirie..doamna aceia s-a nascut in acea casa..deci imaginati-va o viata de 50 si cv de ani acolo..plus multi ani inainte de cand statea mama ei. Acum e o ruina totala. Casa a fost construita de un avocat prin 1921 daca nu ma insel aau poate chiar mai devreme. Din cate stiu a fost ridicata in graba..pt ca a trebuit sa investeasca niste bani pe care nu ii putea justifica. Scuze pt povestea lunga. O zi buna.

LĂSAȚI UN MESAJ