Ajutor… fără folos. Niciun proprietar de clădire istorică din Timișoara nu a cerut bani primăriei pentru reabilitarea fațadei

196
Proprietarii clădirilor istorice din Timișoara pot primi bani frumoși de la primărie pentru reabilitarea fațadelor. Însă, de 6 ani, nicio persoană nu a cerut să beneficieze de ajutorul financiar.
Explicația este simplă, spune edilul șef. Pentru a beneficia ce bani, proprietarii trebuie să își expertizeze seismic clădirea. Fără acel document nu pot cere sprijin autoritoăților locale.
”Primăria Timişoara are, din 2013, Hotărâre de Consiliu Local prin care este pregătită să ajute reabilitarea clădirilor istorice şi chiar un ajutor important, pentru că pune toţi banii şi apoi recuperează 50% pe parcursul a 10 ani, printr-un impozit crescut, iar 50% rămâne cu titlul de grant. Dar, ca să acorde acest sprijin, trebuie ca acele clădiri să aibă certificatul seismic. Ori experţii de la care se cere acest certificat nu îl dau fără consolidare, iar consolidarea costă foarte mult şi proprietarii nu sunt dispuşi ca, pentru ajutorul pe care-l primesc de la primărie să plătească pentru consolidare, pentru că este foarte scumpă la aceste clădiri vechi”, a declarat luni, pentru agerpres.ro, primarul Nicolae Robu.
Primăria Timișoara a impus deja suprataxarea pentru clădirile care sunt degradate. Pe lângă amenzile mari, sute de aomeni au fost nevoiți să achite impozite și de 5 ori mai mari pentru că nu și-au refăcut fațadele locuințelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ