Proiectul minier de la Certej, blocat definitiv. Deva Gold ar fi folosit 1,6 tone de cianură

97

Proiectul minier cu cianuri de la Certej, județul Hunedoara, a fost blocat, definitiv, de Curtea de Apel Cluj, care a menţinut soluţia dată de Tribunalul Cluj privind anularea planului de urbanism zonal (PUZ) pentru întregul proiect minier.

Decizia invalidează toate actele obţinute de Deva Gold din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu, la autorizaţii de construire. Practic, proiectul dezastruos pentru mediu este blocat pe termen indefinit”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, din partea reţelei Mining Watch România, reţeaua de monitorizare a proiectelor miniere fondată de activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montan.

Anterior deciziei Curţii de Apel Cluj, Tribunalul Cluj arătase că avansarea minei, ce ar utiliza anual 1,653 de tone de cianură şi ar crea doar 221 de locuri de muncă, s-ar realiza cu încălcarea legii, având în vedere că în 2014 a început în mod ilegal organizarea de şantier şi a fost nevoie tot de intervenţia instanţei pentru a opri ilegalităţile, conform adevărul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ