Proiect USR: Primarii ar urma să fie amendați dacă nu combat ambrozia

192

De când necazul adus de planta de ambrozie lovește în fiecare vară populația s-au tot „luat măsuri” împotriva flagelului vegetal. S-a discutat, s-a propus, s-au făcut comisii județene ori locale. Din vorbe a fost extrem de combătută planta. Rezultatele pe teren sunt cât se poate de firave. Invers cu starea burienilor ce cresc în voie pe orice tăpșan sau la orice colț de stradă.

Au apărut și măsuri legislative ce au avut efectul apropiat de zero total. Legea fie nu se aplica deloc fie era interpretată de fiecare decident după cum îl tăia capul. Acum, conform unui proiect de lege depus de USR, se încearcă din nou revitalizarea luptei cu buruiana cer produce atâta suferință. Prin sistemul de amenzi aplicate direct edililor se încearcă o responsabilizare a acestora. Până acum pedepsele bănești erau plătite de primării sau erau contestate.

Iar banii, în cazul în care erau plătiți, erau suportați practic de toți locuitorii plătitori de taxe, de-a valma. Adată cu plata amenzilor direct de primari se va mări, probabil, gradul de conștientizarea a flagelului plantei alergene. Astfel, conform proiectului de lege, amenda pentru lipsa de acţiune în combaterea acestei plante otrăvitoare , se va face către persoana responsabilă de situaţie şi nu către instituţie.

„Am întocmit, împreună cu mai mulţi colegi, un proiect de lege ce va fi depus la parlament, care prevede o nouă legislaţie pentru combaterea ambroiziei. E o lege în vigoare, dar care nu produce efecte. Foarte mulţi oameni suferă, am primit zeci de mesaje de la oameni. Iniţial ne-am gândit să amendăm actuala legislaţie, dar din practică am constatat că nu funcţionează. Aşa că am decis să facem un proiect de lege nou, nu o amendare a celei existente. Am consultat specialiştii şi societatea civilă, aşa cum USR face de fiecare dată. Când am scris acest proiect am analizat care au fost cauzele pentru care legea actuală nu produce efecte. Din păcate, o mare problemă este că nu aveam o situaţie a terenurilor cu ambrozie, proiectul prevede realizarea unei hărţi în sistem GIS”, a explicat situația senatorul Nicu Fălcoi.

Unul din pretextele (ce de altfel nu stă deloc în picioare la o analiză atentă) de care se prelevau autoritățile era situația terenului. Până acum primăriile şi edilii se ascundeau după paravanul faptului că ambrozia e pe un teren privat şi nu se putea intra în zonele respective pentru combaterea plantei. Acum, dacă nici aşa nu se face nimic, persoana desemnată să rezolve situația va plăti pentru neglijență și neimplicare până își va face datoria.

„Autorităţile care voiau să facă ceva, nu puteau intra pe terenuri private, multe dintre acestea părăsite. Noua lege dă posibilitatea să intre pe teren, ca la pesta porcină şi gripa aviară. Multe autorităţi nu bagă în seamă combaterea ambroziei, nu au făcut ce trebuia. Noi vrem amenzi pentru autorităţi, dar nu primăria să fie amendată ci să amendăm primarul, pe persoană fizică. Să nu plătească cetăţeanul, din bugetul local”, a nuanțat lucrurile senatorul USR.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.