Proiect nou în Sănătate, propus de PSD. O nouă profesie în sistemul medical

518

Mai mulți parlamentari social-democrați și independenți au depus la Senat o inițiativă legislativă care prevede înființarea Colegiului Național al Moașelor din România (CNMR) și recunoaștea prin lege a profesiei de moașă pe întreg teritoriul țării, potrivit Mediafax.

„În prezent reglementările existente cu privire la exercitarea profesiei de moașă nu sunt armonizate cu reglementările Uniunii Europene în domeniu. Aproximativ 1000 de moașe au obținut licență de moașă prin absolvirea de programe universitarea de stat acreditate dar sunt neintegrate adecvat sau deloc în sistemul de sănătate. Posturile care ar trebui să fie deținute de moașe sunt ocupate de alți lucrători din sănătate care nu au competențele necesare. Absolventele facultăţilor se află în imposibilitatea de activare și deci de practicarea profesiei pentru care statul le-a finanțat”, precizează inițiatorii în expunerea de motive, arată sursa citată.

Proiectul arată și ce implică această profesia și scopul principal al unei moașe.

„Profesia de moașă este o profesie liberală, în domeniul sănătații materno-infantile ce se extinde la îngrijirea femeii de vârstă fertilă, sănătate sexuală, consiliere și planning familial și este furnizoare de servicii de sănătate, servicii medicale și servicii conexe actului medical. Profesia de moașă are ca scop principal asigurarea unei stări de sănătate de calitate în domeniul materno-infantil, a familiei și femeii de vârstă fertilă în general și a gravidei/mamei și copilului ei în special, prin asigurarea accesului la îngrijiri de sănătate corespunzatoare și/sau asistență medicală, furnizând servicii de specialitate individualizate, centrate pe femeie, copil și familie precum și practici preventive cu îndeplinirea măsurilor de urgență la nevoie”, se arată în textul proiectului, al cărui principal inițiator este deputatul PSD, Tamara Ciofu.

Citește continuarea pe stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ