Profesorii ameninţă cu proteste la început de an şcolar

140
greva profesori

Nici nu a început şcoala, că profeorii ameninţă cu proteste! Dascălii sunt nemulţumiţi de leafă în cea mai mare parte şi spun că dacă Guvernul nu le acorda măririle cerute, atunci din 2 octombrie se vor declanşa proteste în fiecare oraş mare al ţării.

„Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3 la sută din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

Totodată suntem nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei.

Suntem nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%”, transmit sindicaliştii.

Sindicaliştii au întocmit şi un calendar în baza căruia Guvernul să opereze schimbările:

– Începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază;

– La rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti;

– Până la sfârşitul acestei luni să se găsească o soluţie, astfel încât salariile nete din învăţământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv.

Dacă sindicaliştii rămân cu nemulţumirile, atunci în 2 octombrie vor fi pichetate toate prefecturile din ţară, iar un protest în faţa Guvernului va avea loc în 4 şi 5 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ