Prioritățile României la Președinția Consiliului Uniunii Europene dezbătute la Timișoara foto-video

248

În mai puțin de un an, România va prelua Președinția Rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru șase luni. Va fi cel mai important test de maturitate al României de la aderarea la UE în 2007. Dar și un moment propice pentru a reflecta la locul României în UE și la ce își dorește România de la o Uniune în schimbare.

Comunitatea locală România 100 Timișoara, a organizat, astăzi, o masă rotundă, tema principală fiind: Prioritățile României la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Dintre temele discutate, amintim: „Care ar trebui să fie prioritatea din centrul Președinției României la Consiliul UE?; Care ar trebui să fie prioritatea (politică) declarată a României în viitorul apropiat (3-4 ani) în cadrul UE?; Care sunt căile prin care societatea civilă poate influența acest proces de pregătire și alegere a priorităților pentru Președinția Rotativă?; Care aspect ar trebui să se regăsească într-o UE reînnoită, rezultată din inițiativele de reformă lansate din diversele părți ale Uniunii? și Ce își doresc cu adevărat românii, în anul Centenar, pentru a trăi decent într-o Românie europeană?”

Invitați la eveniment au fost Bogdan Deleanu (director Europuls, moderator al Comunității locale RO100 Bruxelles și membru al Comunității tematice RO100 ”România în UE”), Cristian Clipa (profesor – Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara), Alexandru Jădăneanț (profesor – Facultatea de Științe Politice, Universitatea de Vest) și o reprezentantă a Europe Direct Timișoara.

La discuţii au luat parte și reprezentanți ai societății civile și mediului academic timișorean, studenți, membri ai comunităților locale și tematice din Platforma România 100.

Dar să vedem ce înseamnă pentru România o astfel de răspundere? Şi în primul rând ce este Consiliul Uniunii Europene? Consiliul Uniunii Europene este un pol de decizie esenţial în structura europeană, făcând parte din triunghiul instituţional al Uniunii Europene, „Parlament-Consiliu-Comisie”.

Statele membre ale Uniunii Europene care deţin preşedinţia UE, trebuie să se axeze, în principiu, pe câteva priorităţi, unde să-şi poată pune semnătura ca şi element edificator al preşedenţiei. Prin aceste discuţii se caută principalele priorităţi, dar şi să vedem care este scopul României la preşidenţia Consiliului UE şi poziţionarea ţării în Uniunea Europeană.

România va primi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, anul viitor pe o perioada de 6 luni, între ianuarie şi iunie, fiind considerat momentul cel mai important de la intrarea în UE, mai exact de 11 ani.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.