0.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Primul parc industrial din mediul rural va fi la Traian Vuia-VIDEO

În comuna natală a pionierului aviației mondiale Traian Vuia, e posibil să vină cât de curând firme din Cehia și din Polonia să pună bazele unor firme specializate în aparate de zbor. Se testează piața forței de muncă și facilitățile locale și în curând ar putea începe asamblarea de aparate de zbor ultraușoare. Peste un veac se închide cercul zborului cu aparate ușoare tocmai acolo unde a început visul de a circula prin aer.

În urma alegerilor locale de luna trecută, ALDE a câștigat două locuri de primar în comunele județului. Primarul comunei Traian Vuia, Vasile Petruescu, are planuri mari. Vrea să ridice nivelul din cele șase sate aparținătoare la nivelul altor comune din zonă. Acesta consideră că trebuie să le mulțumească alegătorilor ce au decis în 5 iunie să facă o schimbare. Aceasta se vrea a fi o schimbare în bine. Prima și cea mai mare dorință este de a putea rezolva nevoile oamenilor în proporție cât mai mare. Imediat după preluarea mandatului a fost o săptămână de foc. Comuna a fost destul de greu încercată cu diverse calamități ce au adus multe zone inundate.

Calamitățile s-au dovedit a fi destul de serioase și au lăsat în urmă poduri și podețe distruse, șosele și drumuri agricole rupte. Pagubele sunt enorme mai cu seamă la terenurile agricole. Dar s-a făcut față cu succes. În momentul de față toată comuna este prinsă în febra remedierilor.

În acestă perioadă, până la finalul lunii iulie se intenționează depunerea documentației la Ministerul Dezvoltarii pentru un proiect de canalizare. Acest proiect, care a primit în primă fază printr-o notificare din luna mai, acceptul că este eligibil pentru finanțare, cu condiția să se depună în timp cât mai scurt, documentația necesară. Documentele înseamnă studiul de fezabilitate, devizele necesare, certificatul de urbanism și toate argumentațiile întocmite coerent. Se lucrează contra cronometru, pentru că odată cu predarea-primirea Primăriei unele lucruri au rămas împotmolite. Nu s-a făcut mai nimic.

„Nu dau vina pe greaua moștenire. Ci doar pe faptul că nu s-a făcut. Și tot ce trebuie făcut din luna mai nici cu puterile lui Făt Frumos din basme ne se poate face într-o zi. Trebuie să ducem la bun sfârșit totul pentru ca să nu pierdem finanțarea. Suntem singura comună din estul județului Timiș ce nu are nici un metru de canalizare. În condițiile în care suntem o țară europeană în 2016, dar la capitolul infrastructură stăm încă destul de prost” a declarat noul primar.

Dintre prioritățile localității cele mai mari sunt legate de infrastructură și de a crea locuri de muncă. Localitatea este foarte aproape de autostrada A1. Așa un avantaj este păcat să fie ratat. Odată cu un plan de urbanism zonal se vrea crearea primului parc industrial la nivel de mediu rural. Și această idee deschide oportunitatea investițiilor ce pot veni. Pentru locuitorii din comună și din împrejurimi ar fi un lucru bun scutindu-i de naveta la Lugoj sau Făget.

Localitatea este înghețată la nivelul de acum zece sau mai mulți ani în urmă. Trebuie adusă la nivel de 2016. Parcul industrial este o zona de circa 10 hectare, scoasă din circuitul agricol, ce a fost până recent pășune, iar acum se leagă la toate utilitățile necesare industriei. Sunt deja câțiva interesați dar primarul nu vrea încă să facă publicitate. Toată această facilitate pentru nevoile industriei locale se face aproape numai cu fonduri de la bugetul local.

Canalizarea necesară în comună va avea aproape trei kilometri. Până acum nu există în nici unul din cele șase sate. Aducțiune de apă există dar s-a lucrat cam invers fără a avea unde deversa apa uzată. Viitoarea stație de epurare va fi chiar în comuna Traian Vuia și va deservi cei 2.100 de locuitori.

Alte subiecte :

Citește și :