Primul Crăciun în libertate. Un revoluţionar arestat în Revoluţie povesteşte cum a fost în 25 decembrie 1989

343

A fost arestat la Revoluţie, astfel că primul Crăciun liber a însemnat pentru el o dublă bucurie.

Este vorba despre Virgil Hossu, preşedintele ALTAR 89, care a povestit prin ce clipe grele a trecut în urmă cu 27 de ani.

Primul Crăciun în libertate a însemnat o bucurie nespusă atât pentru familie cât şi pentru întreaga Timişoară şi naţiunea română. Au fost zile deosebite pe care cu toţii ni le-am dorit. Am sărbătorit cu familia, cu vecinii, care atâta timp cât am fost închis, s-au adunat la mine în apartament cu toţii de pe scară şi au pus mobila în faţa geamurilor, îşi aminteşte Virgil Hossu.

Preşedintele ALTAR 89 locuia atunci în zona Soarelui şi a fost închis în noaptea de 16 decembrie la ora 3,30 şi eliberat în 20 decembrie, la ora 16.

Avea o fetiţă mică acasă, de doar un anişor, şi se gândea cu spaimă că e posibil să nu o mai revadă niciodată. Virgil Hossu a împlinit 26 de ani în 18 decembrie 1989, în arest, fiind judecat chiar în acea zi.

„Am fost judecaţi în penitenciar de procurori trimişi peste noapte şi ni s-au făcut acele dosare. Ne tot întrebau ce nemulţumiri am avut şi de ce am ieşit în stradă. Ne-am gândit la consecinţe. Cât noi am fost judecaţi, ni s-au pus anumite întrebări, am fost puşi să semnăm procesele verbale şi nu puteam să ne gândim decât la ce este mai rău: ori închisoare pe viaţă ori execuţie. Ulterior am aflat, după eliberare, că Elena Ceauşescu a dorit ca Timişoara să dispară de pe faţa pământului. Sunt cuvinte pe care noi nu le putem uita. Noi nu am făcut altceva decât să ne cerem libertatea şi o viaţă mai bună”, a mai povestit Virgil Hossu.

LĂSAȚI UN MESAJ