Primim refugiaţi sau plătim amendă: 1 miliard de euro! Comisia Europeană vrea să impună sancţiuni

493

Comisia Europeană intenţionează să sancţioneze statele care nu acceptă cotele de refugiaţi stabilite, iar „amenda” este uriaşă: 250.000 de euro pentru fiecare refugiat refuzat. În cazul României, care are repartizată o cotă de 4.180 de persoane, amenda ar depăşi 1 miliard de euro.

Potrivit Financial Times, care citează oficiali ai Uniunii Europene, această modalitate de sancţionare a statelor care nu acceptă cotele obligatorii de refugiaţi este cea mai controversată propunere de revizuire a Regulamentului de azil al Comisiei Europene.

Comisia Europeană încearcă să pună pe picioare sistemul procesare a azilanţilor, prăbuşit sub povara valului de refugiaţi din zone de război şi imigranţi economici, sosiţi în număr de peste un milion în ultimii doi ani, marea majoritate pe ţărmurile Greciei şi Italiei. De la Londra la Berlin, Bruxelles sau Paris, criza refugiaţilor le dă dureri de cap liderilor europeni şi pune în pericol chiar sistemul Schengen.

Cuantumul contribuţiei a fost stabilit în mod deliberat la o valoare atât de mare pentru a induce ideea de sancţiune, însă acesta ar putea fi modificat. Clauza a fost introdusă în special pentru statele est-europene, care au fost, până acum cele mai vehemente împotriva cotelor obligatorii.

Până în prezent, România a primit 15 refugiaţi, în centrul de la Brăila.

LĂSAȚI UN MESAJ