Primăvara revendicărilor noastre va ţine până la toamnă

1123

La Timişoara a avut loc duminică dimineaţă un miting organizat de mai multe sindicate din oraş.

În jur de 200 de persoane s-au întalnit în faţa Palatului Administrativ al judeţului Timiş pentru a protesta împotriva degradării continue a nivelui de trai din ţară. Cele mai vocale şi defavorizate categorii sociale participante au fost pensionarii de la Alianța Pensionarilor pentru Dreptate, dascălii de la sindicatul independent al învăţamântului preuniversitar Timiş (Spiru Haret), dar şi membri ai grupurilor de specialitate din domeniul sanitar şi reprezentanţi ai feroviarilor.

Persoanele de vârsta a treia cer creşterea punctului de pensie la 45 de procente din salariul mediu brut pe economie, neimpozitarea pensiilor până la trei puncte şi aplicarea necondiţionată a Legii 192/2015, act care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Legea prevede majorarea pensiilor celor încadraţi în grupe speciale de muncă şi ale căror pensii nu au fost majorate conform OUG 100/2008.

”Pensionarii sunt mai solidari decât alte grupuri. Au scandat împotriva ,,Guvernului Iohannis” si a ,,marionetei sale de la Bruxelles”. Au cerut imperativ un guvern normal şi nu unul vopsit tehnocrat ce pare un ghiveci fără personalităţi. Manifestanţii au venit cu pancarte în care cereau ,,Vrem salarii decente”, ,,Nu tăiați pensiile”, “Stop politicii criminale” dar si “Nu vă mai votăm”.

Reprezentanţii protestatarilor au promis că vor înmâna doleanţele lor sub forma unui memoriu cu revendicările lor prefectului, precum şi politicienilor locali dispuşi să-i asculte. Dacă nu se iau masuri serioase de îndreptare a lucrurilor, mitingurile vor continua „şi până la toamnă dacă e nevoie”

Alte solicitări au vizat „legea salarizării unice, o nouă lege a pensiilor pentru toate categoriile de pensionari, drepturi pentru toţi care au fost loviţi prin aplicarea incorectă a legii”. Pensiile speciale sunt considerate un flagel economic.

Silvia Petre, reprezentantul Ligii Pensionarilor Timiș, declară: „Nu cedăm și nu dorim altceva, ne dorim o pensie decentă, cred că Guvernul Ponta, dacă rămânea, ne asigura această pensie. Acest guvern tehnocrat, dacă știe că nu poate, să plece, așa cum cere mulțimea. Nu sunt în stare, să ne lase în pace. Așa cum pe timpul lui Tăriceanu s-a putut, așa să se întâmple și acum”.

Profesorii afirmă că promisiunile făcute de actuala guvernare au creat o stare de aşteptare în sistemul de educaţie şi consideră că Guvernul nu poate amâna la infinit negocierele privind salarizarea personalului din şcoli. De asemenea, sindicaliştii mai vor o lege a educaţiei naţionale cât mai apropiată de cerinţele acestui secol, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic şi adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să fie majorate cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie în proporţie de 2/1.

Dascălii mai cer depolitizarea învăţământului, astfel încât în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici. Alte revendicări sunt regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, pentru ca accentul să se pună pe latura formativă, şi nu pe cea informativă.

Un profesor nemulţumit şi plin de umor, a mai adăugat un citat celebru, promiţând o notă de zece polticienilor care pot recunoaşte autorul si anul în care s-a spus:

,,Noi avem tăria opiniunilor noastre. Nu face pentru ca guvernul să ne scază lefurile tocmai nouă, care am servit cu zel şi activitate, fiindcă nu mai merge cu sistema asta care produce o enormă confuziune pedagogică. Să nu mai vie Guvernul cu gogoriţe, cu invenţiuni antipatriotice şi să ne sperie mereu cu Europa, ca să amăgească opinia publică. Să-şi vază de trebile ei Europa. Noi ne amestecăm în trebile ei? Nu! N-are prin urmare dreptul să se amestece în ale noastre! Jos guvernul bandit! Este o criză care poţi pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă. Panica domneşte cetăţeni!”

protest sindicate_25 protest sindicate_24 protest sindicate_23 protest sindicate_22 protest sindicate_21 protest sindicate_20 protest sindicate_17 protest sindicate_18 protest sindicate_19 protest sindicate_14 protest sindicate_15 protest sindicate_16 protest sindicate_12 protest sindicate_11 protest sindicate_08 protest sindicate_09 protest sindicate_10 protest sindicate_07 protest sindicate_06 protest sindicate_05 protest sindicate_2 protest sindicate_03 protest sindicate_04 protest sindicate_01 protest sindicate_1 protest sindicate_02 protest sindicate_1

LĂSAȚI UN MESAJ