6.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Primarul unei comune din vestul țării, prins de DNA în timpul unei lovituri de proporții

Primarul comunei Roşiori, Kelemen Zoltan, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie pentru o tentativă de fraudare a fondurilor europene după ce, în cadrul unui proiect de reabilitare a drumului de legătură Pocsaj-Roşiori, finanţat prin programul transfrontalier HU-RO, ar fi încercat să obţină 103.079 euro prezentând documente false pentru arbuşti şi arbori inexistenţi.

Arbori şi arbuşti…

Dintr-un comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al DNA reiese că întreaga afacere s-a derulat în cursul anului 2014, când edilul ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului „mai multe documente care nu corespund realităţii, în scopul de a obţine în mod injust suma de 103.079 euro”.

Conform informării, banii respectivi reprezentau contravaloarea unui contract încheiat de Primărie în cadrul proiectului cu un om de afaceri, şi el inculpat în prezenta cauză, având ca obiect livrarea şi plantarea unor arbori şi arbuşti. „În contextul menţionat mai sus, cererea a fost refuzată integral de către autoritatea de implementare a proiectului”, se arată în document.

Uite, gardul! Nu e gardul…

Concret, după cum au explicat sursele BIHOREANULUI, proiectul de reabilitare al drumului care leagă localitatea Pocsaj (un sat în districtul Derecske, judeţul Hajdú-Bihar) cu comuna bihoreană Roşiori prevedea şi realizarea unei perdele verzi pe marginea şoselei.

Doar că echipele de control ale Biroului Regional de Cooperare transfrontalieră Oradea (BRECO) care au verificat la faţa locului stadiul lucrărilor, atât în 2014, cât şi 2015, au constatat că arbuştii şi arborii – pentru livrarea şi plantarea cărora Primăria Roşiori susţinea că a plătit 103.079 euro, depunând facturi fiscale, procese verbale de recepţie, de verificare a calităţii etc. – de fapt nu există.

Ca urmare, cererea de decontare a cheltuielilor cu pricina a fost respinsă de reprezentanţii BRECO, iar responsabilii au ajuns în atenţia DNA.

Alte 4 persoane, trimise în judecată

Astfel, edilul comunei Roşiori a fost trimis în judecată pentru tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Pencz László, proprietarul firmei care, potrivit documentelor, a executat lucrarea, pe proiectantul Bekö András, dar şi pe responsabilul tehnic al proiectului, Daniel Sgîndăr, şi pe dirigintele de şantier, Petru Crişan, cei patru fiind acuzaţi de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Nu sunt vinovat

Interpelat pe marginea acuzaţiilor, primarul Kelemen Zoltán se declară nevinovat, pretinzând sus şi tare că arbuştii şi arborii despre care procurorii DNA susţin că nu există, în realitate ar fi pe marginea drumului. Însă „doar o parte”. De ce? Potrivit edilului, o parte s-ar fi uscat, alţii ar fi fost „mâncaţi de animalele sălbatice”, alţii „au fost distruşi de proprietarii de oi”, iar alţii „de proprietarii de terenuri care au întors plugul cu discul” tocmai printre tufele Primăriei.

De ce nu a făcut nicio plângere pe numele vandalilor, edilul nu spune, susţinând doar că „am vorbit de mai multe ori cu oamenii, i-am rugat să aibă grijă”. „Ce s-a salvat, e acolo, şi acum”, susţine Kelemen.

Edilul nu ştie nici ce fel de arbori şi nici câţi anume au fost cumpăraţi pentru cei peste 100.000 euro, susţinând că de proiect s-a ocupat „echipa” şi nu el, iar oamenii au realizat şi fotografii în momentul în care au fost plantate tufele.

„Probe la dosar”

Dar, îndemnat de reporterul BIHOREANULUI să facă publice fotografiile, Kelemen a refuzat, pe motiv că ar fi „probe la dosar”.

„Ce vreau eu să zic este că eu habar nu am avut cum trebuie să arate un gard viu. De aceea a existat firma care s-a ocupat de plante, proiectantul, responsabilul tehnic şi dirigintele de şantier, care au urmărit ce se întâmplă. Eu m-am ocupat de documentaţie”, zice Kelemen. Altfel spus, ar fi semnat „ca primarul”, adică fără să fi verificat personal pe teren lucrările.

„Oricum, nu există nicio pagubă la bugetul UE”, spune el, căci până la urmă fondurile europene n-au mai venit, iar cei peste 100.000 euro au rămas „plătiţi din bugetul local”. Ca şi cum ar fi un mărunţiş pe care l-a scos din propriul portofel şi nu al locuitorilor…

Sursa: https://m.ebihoreanul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Candidatura domnului Dominic Samuel Fritz la următoarele alegeri locale este una legală

Am scris acest text și pentru că, în spațiul public, au apărut tot felul de opinii (în unele dintre ele sunt citat trunchiat), care...

Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica că pune la cale sabotarea ședinței de guvern, programată joi, la Timișoara  | VIDEO

Joi, într-una din sălile Prefecturii Timiș, va avea loc o premieră a administrației naționale. Ședința obișnuită de Guvern va avea loc pentru prima dată în...

Citește și :