Primarul UDMR din Dumbrava vrea dezvoltare comunală și zonală

584

UDMR Timiș continuă să-și prezinte pretendenții ce vor candida la funcții eligibile în comunitățile lor. Cele mai solide poziții pe care vrea să le conserve în continuare sunt cele din comunele Otelec, Dumbrava și Tormac, unde are primari.

Consilierul local Kuti Klara din Otelec a început strângerea de semnături pentru a-și depune candidatura la scaunul de edil șef. Poziția sa este cu atât mai solidă cu cât are și sprijinul vechiului primar, care nu mai vrea să candideze din motive de sănătate.

Președintele filialei Timiș, Ferencz Halász, a prezentat și alti doi primari îne funcție ce vor candida la un nou mandat. Este cazul lui Ihász János, primar de Dumbrava și a lui Károly Csáky de la Tormac.

La Dumbrava lucrurile stau destul de bine, iar fianlizarea autostrăzii ce trece prin apropiere, se pare că va aduce și potențiali investitori în zonă. Nodul de circulație din dreptul comunei facilitează transportul mai usor pe așa numita autostradă „Dumbrava-Viena” cum se laudă primarul. Comuna împreună cu satele aparținătoare, Răchita și Bucovăț, au avut de realizat proiecte cu fonduri europene în valoare de peste două milioane euro. A rezultat asfaltarea tuturor străzilor principale și lucrări de apă și canal. Urmează să se mai cheltuiască încă un milion de euro pentru pietruirea a aproape șase kilometri de drumuri agricole.

O posibilă „strategie de dezvoltare a Țării Făgetului”, ce se află în lucru, va atrage încă trei milioane de euro, într-un proiect transfrontalier cu localitatea Kanizsa din Serbia. Din acești bani se va realiza un teren de sport modern și se va dota sala de sport cu aparatura necesară.

De asemenea, în colaborare cu parteneri din Ungaria se va porni un proiect social numit „Moara Veche”. Acesta presupune realizarea unui centru de zi pentru persoane în etate și copii, ce vor beneficia de facilități specifice vârstei lor și de o masă caldă în sediul morii dezafectate ce se va renova.

Pentru revigorarea agriculturii în perimetrul comunei se fac eforturi pentru două idei interesante. Una dintre ele ar fi crearea unui brand înregistrat pentru atât de căutatele cireșe de Bucovăț. Iar castraveții de Dumbrava, ce până în anii 1930 erau exportați într-o bună parte a Europei, se vor aduna în mod centralizat în comună și vor pleca din nou peste mări și țări în butoaiele de murături. Aceste două initiațive ar stabiliza forța de muncă în agricultura locală, formând o nouă clasă de fermieri tineri.

Doar prin aplicarea inteligentă a programelor de finanțare comunitară, Dumbrava a reușit să folosească în ultimele trei mandate zece milioame de euro. Fără a lua în seamă colaborarea zonală în cadrul programului „Lider” ce va ridica Țara Făgetului, dar din alte fonduri. Cu aceste realizări optimistul primar Ihász se și vede ales din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ