„Primarul Robu seamănă cu un director de Muzeu al Tehnicii. Nu are nimic în comun cu digitalizarea și transparentizarea”. Crede candidatul USR PLUS la Primăria Timișoara VIDEO

238

Dominic Fritz și echipa sa continuă să facă planuri pentru momentul în care vor conduce administrația acestui oraș. La întâlnirea din această zi au fost scoase în evidență câteva priorități ale orașului, mai cu seamă din domeniul tehnicii și tehnologiei.

Dacă la noi în urbe s-a circulat pentru prima dată cu tramvaiul cu cai sau cu cel cu tracțiune electrică, multă lume nu mai știe de aceste priorități. Dar oare câți știu că aici a funcționat prima mașină de calcul electronic la Institutul Politenic, cum se numea pe atunci Universitatea Politehnică în anii ‘60 ai secolului trecut. Vremea a trecut, dar, între timp, progresul tehnicii nu a mai avansat așa de mult.

Dominic Fritz îi aseamănă pe actualul primar și digitalizarea învechită de la nivelul primăriei cu ceva foarte inedit. „Primarul Robu parcă este un director de muzeu al tehnicii”. Candidatul ar vrea o transparenţă absolută a instituţiei din fruntea orașului. Alte câteva cerințe ar fi o debirocratizare reală a administraţiei şi o schimbare de substanță a municipalității Timişoarei. Singura mare „găselniță” digitală din oraș este plata parcării cu telefonul mobil prin intermediul SMS-ului. Este mult prea puțin. Aproape nimic serios, raportat la pretențiile de smart city, la care ar trebui să ne aliniem.

„Vrem să începem aici, la Timișoara, o nouă revoluție, de data asta a bunei guvernări. Să fim, cum am mai fost, primii. Să avem ambiții mari. Vrem să facem din orașul acesta, din nou, un laborator pentru ideile de mâine, cu o administrație modernă, digitală, transparentă, care pune în valoare istoria orașului și creativitatea timișorenilor. Să zicem la revedere dosarului cu șină și bună ziua ‘Primăriei de sticlă’. Aceste deziderate sunt incluse în planul USR PLUS pentru Timișoara Digitală și ele sunt măsurile noastre împotriva hoției și birocrației” crede Dominic Fritz despre condiția de modernitate a urbei. Un alt exemplu de tehnologie „din epoca de piatră” este chiar pagina electronică a primăriei, ce nu este primenită de 18 ani.

Și toate astea se întâmplă într-o țară care este printre primele la modernizarea industriei informatice. „Spre deosebire de celelalte domenii, aici avem șansa să ardem etapele. Nu doar să ajungem alte orașe din urmă, ci chiar să fim în fața lor cu idei și inovații care să fie și peste ce cele din Occident. Domnul Robu s-a mulțumit mai degrabă să facă pe directorul de muzeu decât să fie un primar. În domeniul digitalizării, chiar nu a făcut nimic. Pagina web a primăriei este aceeași pagină ca exact acum 18 ani. Este făcută în anul 2002. Monitorul Primăriei este un PDF alb-negru. E așa cum oamenii mi-au povestit că arăta Scânteia, articole ample, lipsite de substanță, cu fotografia conducătorului mult iubit”, a explicat candidatul Fritz.

Democrația participativă, ca formă de mare actualitate de a conduce o administrației a fost adusă în fața publicului de către Dan Reșitnec. „E timpul să spunem cu voce tare că e trist ce se întâmplă. Imaginați-vă cum ar fi să vi se ceară părerea înainte ca primăria să facă anumite investiții în oraș. Plecați prin oraș la lucru și vă treziți cu un șantier prin zonă, sau că se taie un nou șir de copaci. Imaginați-vă cum ar fi să aflăm din timp când rămâneți fără apă sau fără curent. Primăria trebuie să vină spre cetățean. Cuvintele-cheie sunt „informarea” și „consultarea” locuitorilor”, și-a expus punctul de vedere candidatul Dan Reșitnec.

Primele măsuri pentru revoluția digitală a administrației locale se pot include în patru mari puncte pe care le-a și prezentat public. La această conferință au mai participat și Dan Reșitnec și Vlad Boldura, candidații alianței USR PLUS la Consiliul Local Timișoara. Cele trei intervenții sunt prezentate detaliat în filmul de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.