Primarul Reşiţei, Ioan Popa, vrea să-i controleze pe elevi… la dinţi!

142

Popa i-a adunat pe medicii stomatologi ai Reșiței, angajați prin Direcția de Sănătate Publică a județului, la cabinetele stomatologice școlare ce aparțin primăriei reșițene. Edilul a dorit să aibă o viziune exactă asupra situației din aceste cabinete, nemodernizate unele și de câte 25 de ani.

La Reșița există în prezent șapte medici care activează în cinci asemenea cabinete. Medicii și cadrele medii au fost însoțiți de dr. Raluca Soran, președintele Colegiului Stomatologilor din Caraș-Severin. Ioan Popa a insistat mai ales pe prevenție, susținând că la anul nu mai dorește ca vreun copil de vârstă școlară să nu fie văzut de stomatolog, la cabinetele școlare.

”Eu văd aici trei priorități, a spus Popa, la întâlnirea cu stomatologii: un program de prevenție la orele de dirigenție. Apoi, avem nevoie de un document semnat de aparținători, prin care să-și dea acordul pentru tratamentul copiilor în aceste cabinete. Mai ales pe cei care nu-și permit sa meargă la un cabinet privat. Ar mai fi nevoie, cred, și de o acțiune de protecție a danturii pe termen lung la copii și adolescenți. Cabinetele medicale școlare le-am preluat de la Ministerul Sănătății dar nu s-a preocupat nimeni de ele.”

Primarul Ioan Popa susține că undeva, la 20-30 la sută din copiii Reșiței sunt fără posibilități de a se trata la un stomatolog privat. În acest moment, în județ există cam 140 de medici stomatologi, arată și dr. Raluca Soran, din care aproximativ 60 în Reșița. Suficienți, spune Soran, dar unii au clienți foarte mulți iar alții sunt mai puțin căutați. Problema arzătoare, însă, am remarca noi, din stomatologia județeană, încă nu a fosst rezolvată. Este vorba de necesitatea înființării unei gărzi de stomatologie la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, acolo unde se caută de mai multă vreme posibilități. S-a adus un scaun stomatologic și aparatură dar nu e buget și nu sunt medici doritori pentru astfel de servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ