Primăria Timişoara, campioană la netransparenţă decizională

1204

ProDemocraţia a luat la puricat execuţia bugetară a Timişoarei din anul 2014. Datele colectate de asociaţia non-guvernamentală arată nu numai faptul că Primăria Timişoara nu este transparentă în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, dar semnează şi contracte de atribuiri directe pe bandă rulantă.

Studiul realizat de Pro Democraţia a luat în considerare atât Timişoara, cât şi oraşele Cluj-Napoca şi Iaşi. Dintre toate, oraşul de pe Bega a avut, în 2014, cel mai mare buget – 244 de milioane de euro. Din această sumă, contractele date direct firmelor private au însumat 3,5 milioane de euro. Iar totalul achiziţiilor publice, incluzând şi licitaţiile, au ajuns la suma de 53 de milioane de euro, mult peste Cluj-Napoca sau Iaşi.

Cele mai multe contracte pe bani publici s-au derulat de Direcţia Tehnică iar investiţiile au mers în domeniul transporturilor şi au fost în valoare de 25 de milioane de euro.

Printre firmele abonate la bani publici se numără SC Electroputere VFU Paşcani, care a primit de din bugetul Timişoarei 14,5 milioane de euro pentru recondiţionarea tramvaielor vechi. Locul doi este deţinut de nimeni alta decât de firma Prompt, condusă de omul de afaceri timişorean Cosmin Olariu. Acesta a primit 8,8 milioane de euro pentru ridicarea corpului B al Spitalului de Copii Louis Ţurcanu, proiect abandonat acum după intrarea firmei în insolvenţă.

Potrivit reprezentanţiilor Pro Democaraţia, adunarea datelor a fost un chin. Informaţiile furnizate de Primăria Timişoara nu corespundeau cu cele publicate pe site-ul instituţiei sau cu cele declarate la Direcţia Finanţelor Publice.

Legea 215 a administraţiei publice, încălcată frecvent

O altă problemă ridicată de organizaţiile non-guvernamentale este lipsa organizării de dezbateri publice şi încălcarea frecventă a Legii Administraţiei Publice Locale. Asta pentru că din 550 de proiecte întocmite de Primăria Timişoara în 2014, numai în cazul a 10% s-au organizat dezbateri publice. De asemenea, lună de lună, proiectele care intră pe masa consilierilor locali la şedinţele de plen nu sunt publicate cu 10 zile înainte pe site, aşa cum cere legea. Astfel, aleşii sunt puşi să voteze iniţiative pe care nu le cunosc, iar presa nu are acces la acestea, ele nefiind publicate pe portal. De exemplu, din 40 de proiecte care intră în plen, numai 10 apar în prealabil pe site.

Autorităţile locale vor primi o scrisoare prin care Pro Democraţia le cere să pună mai mult accent pe transparenţă, să respecte legea şi să ofere cetăţenilor un acces mai facil la documentele instituţiei, mai ales în ceea ce priveşte achiziţiile pe bani publici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.