Primar din Banatul de Munte, săltat pentru 30 de zile la ,,beci” pentru afaceri de corupție!

538

Primarul longeviv din Caraș-Severin, Gheorghe Percea, arestat preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Caraș-Severin în urma anchetelor procurorilor DNA privind subvențiile APIA.

Primarul din Ciclova Română, Gheorghe Percea (Puiu Percea cum îi spun prietenii n. r.), este acuzat că s-a folosit de funcția pe care o deține pentru a încasa subvenții de la APIA în diferite scheme. Primarul care se află la al șaptelea mandat pe scaunul primăriei din Ciclova, este acuzat de ”folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (22 acte materiale), precum și complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (19 acte materiale)”.

Procurorrii DNA au probe care arată că în perioada 2012 – 2017 primarul localității Ciclova a determinat patru persoane din localitate să depună la APIA cereri unice de plată pe suprafață, pentru a încasa subvenții în cadrul diferitelor scheme de plăți. În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă chiar de Percea, pentru terenurile agricole care aparțineau Consiliului Local și Primăriei Ciclova Română.

În același context, pentru îndeplinirea condițiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafață, solicitanții trebuiau să facă dovada deținerii unor efective de animale, motiv pentru care primarul din localitate a pus aceleași persoane să încheie fictiv contracte de comodat, din care să rezulte (în mod nereal) că dețineau diverse efective de animale și adăposturi pentru acestea.

Beneficiarul real al plăților efectuate de către APIA a fost de fapt primarul Gheorghe Percea care deținea și cardurile conturilor bancare în care erau virate subvențiile în baza cererilor unice de plată pe suprafață. Astfel că, subvențiile de care a beneficiat edilul, acordate necuvenit de APIA, au fost de aproape 1.800.000 lei.

În aceeași perioadă, patru fermieri, beneficiind de ajutorul primarului Percea au depus la APIA mai multe documente care conțineau mențiuni nereale, cu scopul de a obține sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate. Acționând în această manieră, cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă de 3.072.000 lei.

Mai multe persoane sunt urmărite penal, iar primarul Gheorghe Percea a fost prezentat Tribunalului Caraș Severin cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ