Prima ţară din lume care cumpără date din dosarul „Panama Papers”. Oferă milioane pentru informaţii despre 600 de persoane

128

Danemarca va plăti unei surse anonime mai multe milioane de coroane pentru informaţii cu privire la câteva sute de cetăţeni danezi menţionaţi în scandalul „Panama Papers” despre un vast sistem de evaziune fiscală, a declarat ministrul danez de Finanţe, Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen a precizat că în vara acestui an că autorităţile daneze au primit o ofertă de la o sursă anonimă privind informaţii despre aproximativ 600 de cetăţeni danezi menţionaţi în scandalul „Panama Papers”.

„Totul sugerează că este vorba despre informaţii utile. Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a-i prinde pe cei vinovaţi de evaziune fiscală prin ascunderea averilor, de exemplu în Panama, pentru a evita plata impozitului în Danemarca. De aceea, am considerat că este înţelept să cumpărăm aceste date”, a declarat Lauritzen. Oficialul danez a precizat că preţul plătit pentru aceste date a fost de ordinul milioanelor de coroane (un milion de coroane daneze este echivalent cu 150.000 de dolari).

O anchetă realizată de circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama.

Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Sursa: Capital

LĂSAȚI UN MESAJ