Prim-procuror din vestul țării, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare

1179
Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, a fost condamnat definitiv miercuri, 22 ianuarie, într-un dosar al DNA în care era acuzat, printre altele, de şantaj şi corupţie. Iniţial, magistratul fusese achitat pentru toate infracţiunile, mai puţin de şantaj.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Vasile Popa la 3 ani de închisoare pentru şantaj, respectiv 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri şi 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, instanţa aplicând în final pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare la care a adăugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, „urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa 6 ani închisoare”.
Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată în 2014 de Secţia de Combatere a Infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA, într-un dosar care a pornit de la un denunţ făcut de omul de afaceri orădean Dorinel Edu, proprietarul unei firme de construcţii, care a susţinut că i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, reprezentând bani şi servicii, pentru a-l ajuta cu soluţii favorabile în anchetele penale începute împotriva sa.
În rechizitoriul înaintat la vremea respectivă Curţii de Apel Timişoara, fostului prim-procuror i s-a mai reproşat că a distrus 3 rechizitorii în perioada în care a coordonat activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Primul document l-a rupt, susţineau procurorii, în perioada iunie – septembrie 2009, după care a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluţie procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanţei. Un alt rechizitoriu, Popa l-a distrus în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, „obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar”. În 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanţei, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Fostului prim-procuror i se imputa şi că i-ar fi şantajat pe patronii unei spălătorii auto, vechi amici ai procurorului. În acest ultim caz, acuzaţia vizează o datorie pe care cei doi orădeni o aveau faţă de Vasile Popa, acesta presându-i să i-o returneze, inclusiv prin ameninţări cu controale, spălătoria familiei Lozincă fiind „călcată” de mai multe instituţii de control de 9 ori în câteva luni.
Procurorii îl mai acuzau pe Popa şi că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale. Iertat la Timişoara De altfel, în urmă cu doi ani, pe 13 martie, din toate cele 17 acte materiale imputate lui Vasile Popa, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat doar pentru infracţiunea de şantaj, dispunând să fie achitat pentru celelalte 16, atât pe considerentul că faptele nu există, cât şi pe motiv că nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. Judecătorii timişoreni au dispus ca Vasile Popa să execute 3 ani de detenţie pentru şantajul asupra soţilor Lozincă, soluţie pe care au atacat-o atât fostul prim-procuror al Parchetului Bihor cât şi procurorii DNA.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ