Prim pas pentru proiectarea căii ferate Reşiţa Nord – Timişoara Nord – frontieră

94

A fost făcut un prim pas pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare Reşiţa Nord – Timişoara Nord, cu extensie Voiteni – Stamora – Moraviţa – frontieră. Consiliul Local Timișoara a aprobat parteneriatul cu Primăria Reșița și administrațiile județene Timiș și Caraș-Severin pentru realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate.

„Proiectul va contribui la o conexiune rapidă între cele două reşedinţe de judeţ precum şi cu punctul de trecere a frontierei la Moraviţa şi aeroportul internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, cel mai mare aeroport din zona de vest a ţării. În prezent este în curs de elaborare studiul de fezabilitate pentru proiectul de investiție infrastructură feroviară Timișoara Nord – Aeroport privind accesul feroviar la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara”, aflăm din referatul de aprobare.

Este așteptată și creșterea frecvenţei trenurilor şi capacității de transport de călători, decongestionarea traficului rutier şi diminuarea numărului de accidente rutiere produse între Reşiţa şi Timişoara. Calea ferată face parte din rețeaua TEN-T și va genera, pe termen scurt atragerea de turiști în Banatul Montan și va facilita tranziția forței de muncă între cele două centre urbane. Transportul feroviar utilizează de 11 ori mai puţină energie pe unitate de transport decât transportul rutier.

Costurile unitare privind utilizarea infrastructurii de transport feroviar sunt de 10 ori mai mici decât cele ale transportului rutier. Transportul rutier generează de 193 ori mai multe accidente cu urmări grave decât transportul feroviar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ