24.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 iulie 2024

Prețurile vor exploda în următoarele luni!

Analiștii financiari susțin că după ani de zile de stabilitate, România se îndreaptă spre o zonă de Risc.

Potrivit specialiștiilor după ce gazele s-au scumpit cu câțiva lei pe lună pentru fiecare consumator, urmează o iarnă și o primăvară în care prețurile vor exploda: la alimente, bunuri aduse din străinătate dar și la facturile de utilități și întreținere. Potrivit prognozelor, apogeul va fi exact la ieșirea din iarnă, în perioada Paștelui. “Ne îndreptăm ușor-ușor în zona de risc, ca să spunem așa. Încrederea consumatorilor a început să o ia la vale puțin”, a declarat economistul șef al BCR, Horia Braun Erdei.

Asta înseamnă că se va reduce și consumul – motorul creșterii economice de până acum, alimentat cu creșteri de salarii și pensii și care acum pare că rămâne fără combustibil. Investițiile și nu consumul ar trebui să fie motorul creșterii economice, susține guvernatorul BNR. „BNR insistă pe faptul să avem o pondere mai mare a cheltuielilor pentru investiții în total cheltuieli bugetare. În acest fel, treptat, creșterea economică să se bazeze în mai mare măsură pe investiții și în mai mică măsură pe consum. Cu cât se va face mai repede, cu atât va fi mai bine. Aceasta este opinia Băncii Naționale”, a mai spus guvernatorul BNR.

Prognoza oficială, care stă la baza Bugetului, folosește cifre considerate de analiști mult prea optimiste, iar Băncile prevăd o creștere cu cel puțin un punct mai mică față de prognoza oficialilor: curs valutar cu 10 bani mai mare și șomaj în creștere. Asta în condițiile în care presiunea pe piață muncii este foarte mare. Potrivit Statisticii, în noiembrie 2017 aveam mai puține persoane în șomaj, dar tot mai multe locuri de muncă vacante, adică, o criză uriașă de specialiști. Potrivit unei anchete „România Te Iubesc”, din aproape 20 de milioane de români, doar un sfert muncesc. Țara se de depopulează, iar cei care pleacă sunt în mare parte specialiștii și tinerii. În spitale sunt tot mai puțini medici, nu mai avem ingineri, nu mai avem meseriași, iar Statul nu a făcut și nu face nimic să țină forță de muncă acasă, sau să creeze condiții astfel încât firmele să își permită să îi plătească pe oameni la nivelul la care sunt plătiți afară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Restricțiile de circulație pe drumurile din Timiș se suspendă

Având în vedere actualizarea prognozelor Administrației Naționale de Meteorologie și anunțurile referitoare la scăderea temperaturilor sub limita caniculei, restricțiile de trafic pe drumurile aflate...

Republica Moldova, o destinație interesantă de business pentru firmele timișene

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu Primăria Municipiului Bălți și Camera de Comerț și Industrie a Republicii...

Citește și :