Preşedintele visător visează la împlinirea viselor elevilor

114

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de rezultatele obţinute de elevi la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională şi a subliniat că lucrurile se pot schimba doar prin viziune şi acţiune.

„Suntem din nou la finalul unui an școlar, s-au încheiat Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. M-a întrebat cineva dacă sunt mulțumit de rezultate și cum le evaluez, cum le apreciez. Evaluarea mea ar suna astfel: absenteism mare, note mici, promovabilitate redusă, șanse și mai reduse pentru mulți dintre tinerii noștri să realizeze ce își doresc în viață. Probabil cu toții suntem nemulțumiți — elevi, profesori, autorități, părinți — iar concluziile pe care le tragem sunt cam aceleași în fiecare an. Dar asta în sine nu rezolvă nimic. Lucrurile se pot schimba doar prin viziune și prin acțiune”, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, care a fost profesor şi inspector şcolar general, trebuie recredibilizată profesia de cadru didactic şi crescută atractivitatea acesteia, prin regândirea sistemului de formare a profesorilor, menţinerea şi aducerea la catedră a acelor dascăli dedicaţi şi profesionişti de care este nevoie într-un învăţământ de calitate. Nici un cuvânt despre plata decentă a acestora.

Klaus Iohannis a mai adăugat că pentru un învăţământ de calitate, elevii trebuie să se simtă în siguranţă şi să fie realmente în siguranţă în şcoli.

Preşedintele a mai subliniat că este nevoie de informaţii complete despre infrastructura şcolară.

O altă problemă pe care a evidenţiat-o şeful statului este legată de lipsa avizelor sanitare şi a autorizaţiilor de securitate la incendiu, susţinând că după vacanţa parlamentară nu ar trebui să mai existe nicio şcoală fără autorizaţie.

Dacă acestea sunt principalele probleme ale învăţământului românesc, înseamnă că mai avem mult de aşteptat până la o adevărată reformă. Oricum, aşteptăm să vedem măcar viziunea, dacă nu şi acţiunea. Dacă se poate, în actualul mandat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.