Premierul l-a demis pe subprefectul de Timiș, Zoltan Marossy, după ce a declarat că dorește autonomie

5179

Premierul a decis, la propunerea Ministerului de Interne, eliberarea din funcție a subprefectului de Timiș, Zoltan Marossy, a anunțat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Subprefectul de Timiş a făcut miercuri o serie de aprecieri legate de autonomie în unele zone din România, în cadrul unui interviu pentru pressalert.ro. În opinia lui Zoltan Marossy, în Constituţie, sintagmastat naţional unitar” este eronată.

Se face o confuzie teribilă între secesiune, autonomie… şi alte variante pe care nu le repet nu dau idei la ăştia cu fluturii. Şi eu îmi doresc autonomie”, a mai spus Zoltan Marossy.

„Prefectul trebuie respecte Constituţia, nu o interpreteze”, a spus Iolu.

Potrivit pressalert.ro, despre problema autonomiei cerută în anumite zone din România, Marossy a precizat unele persoane nu cunosc noţiunile despre care vorbesc.

„Ei nu fac clar diferența. Teritoriile integrate în România de la 100 minus doi ani sunt la ora aceasta totalmente integrate în statul naţional român. În Constituţie acea sintagmă e eronată (n.r. – stat național unitar), deoarece îi exclude pe toţi ceilalţi care nu sunt etnici români. În partea mai de vest a Europei acel ‘nationality’ nu înseamnă cetăţenie, ci etnicitate, ori aici când s-a făcut constituţia nu s-a făcut această diferenţa şi s-a preluat sintagma ad literam care ultima dată a fost în constituţia lui Mussolini, ceea ce nu e foarte ok”, a precizat Marossy pentru pressalert.ro.

„Oameni cu fluturi în cap au fost, sunt şi vor fi întotdeauna. Dintre ăştia, unul într-un milion e în geniu. Pe de altă parte, autonomie, în sensul conducerii aproape de omul care locuieşte pe acel teritoriu e foarte uzual în Europa şi e dorit în România. Se face o confuzie teribilă între secesiune, autonomie şi alte variante pe care nu le repet nu dau idei la ăştia cu fluturii. Şi eu îmi doresc autonomie”, a mai afirmat Zoltan Marossy.

„Chestia asta ungurească e bau-baul celor care nu vor şi piardă peşcheşurile”, a mai spus Marossy.

„Autonomia trebuie vină un fel de satisfacere a nevoilor populaţiei de acolo. Dacă într-o regiune istorică nu e nevoie nu trebuie le bagi pe gât autonomia. Într-o altă zonă istorică, în Banat de exemplu, unde tradiţia a făcut oamenii fie obişnuiţi se autogospodărească, poate majoritatea vor”, mai consideră Marossy.

Sursă: hotnews.ro

 

9 COMENTARII

  1. „Autonomia trebuie să vină că un fel de satisfacere a nevoilor populaţiei de acolo. Dacă într-o regiune istorică nu e nevoie nu trebuie să le bagi pe gât autonomia. Într-o altă zonă istorică, în Banat de exemplu, unde tradiţia a făcut că oamenii să fie obişnuiţi să se autogospodărească, poate că majoritatea vor”

    Dacă erai puțin mai atent, observai că nu vorbește despre autonomia secuilor, pe care urăsc toți românii. Domnul Marossy vorbește despre o autonomie a Banatului, care ar fi benefică pentru români, deoarece o foarte mare parte a banilor se produc în Banat și ajung la București, de unde foarte puțini se întorc la noi. Dacă toți banii produși de noi ar rămâne aici, atunci nu am avea probleme cu centura noastră inexistentă și altele de genul. Dacă ar fi autonomie în Banat, banii noștri ar rămâne la noi.

  2. Aceştiu secui proştiu să termine cu autonomia lor. Dacă nu le mai place în românia să se ducă dracului în ungaria, iar dacă vor să rămână unde sunt atunci să le închidă statu gura şi să respecte constituția şi legile româniei.

    • Asta cu bagatul pumnului in gura nu functioneaza, si nu duce niciodata la lucruri bune. In plus, a nu lua in considerare aspiratiile unei comunitati de oameni, de atita vreme, si mai ales desconsiderarea lor e o forma de dictatura, si stim bine unde duce dictatura…

LĂSAȚI UN MESAJ