Premiere din Banat! Prima linie de telegraf din România a fost la Timișoara

542

Între 1849 ș 1860, Timişoara a fost capitală noii provincii imperiale Banatul Timişan şi Voivodina Sârbească. În anul 1852, între Timişoara şi Viena s-a început o linie electrică de telegraf. Timişoara a devenit astfel primul oraş cu linie de telegraf de pe actualul teritoriu al României.

Construcţia primei linii telegrafice în sistem Morse s-a realizat pe traseul Viena-Timişoara-Sibiu-Albă-Iulia-Cluj şi s-a finalizat în anul 1853.

La 24 aprilie 1854, s-a înfiinţat primul oficiu telegrafic la Timişoara, situat la Gara Mare, fiind instalat de către companii austriece care au asigurat atât aparatură, cât şi specialiştii. Tot în anul 1854 a urmat extinderea ei pe traseele Sibiu-Braşov şi Timişoara-Lugoj-Orşova.

În anul 1854 a început să funcţioneze şi legătură telegrafică Bucureşti-Giurgiu-Rusciuc, iar un an mai târziu s-a construit linia Iaşi–Cernăuţi.

La 88 februarie 1854 a demaratt construirea liniilor de telegraf electric Bucureşti–Giurgiu, Bucureşti–Ploieşti–Braşov, Timişoara–Lugoj–Orşova. Astfel s-a făcut astfel legătură între liniile telegrafice din Principatele Române şi cele din Transilvania.

În anul 1855, s-au înfiinţat şcoli de telegrafie la Bucureşti şi la Iaşi, care au pregătit personal român pentru deservirea posturilor telegrafice.

În anul 1857, s-a făcut legătură prin cablu subacvatic de la Constanţa la Istanbul.

În anii 1858-1859, liniile telegrafice române au fost preluate de la austrieci.

Sursa: timisoaraexpress.ro

1 COMENTARIU

  1. De unde aveti aceste „informatii”? De pe Facebook, utilizator „Banatul meu”? A, ati mentionat in finalul, de la „timisoaraexpress.ro”! Foarte credibil…
    Din sursa „Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST), Academia Română” („Aspecte din istoria dezvoltării comunicațiilor în România”) aflam ca primele linii de telegraf au fost instalate intre Brasov si Sibiu in anul 1850, apoi intre Bucuresti si Giurgiu in anul 1853.

LĂSAȚI UN MESAJ