Premieră: prețuri maximale pentru polițele RCA

180

Pentru prima dată în ultimii 17 ani, vom avea tarife limitate pentru asigurările auto obligatorii. Noile preţuri vor intra în vigoare după ce Guvernul va aproba, cel mai probabil, în această săptămână proiectul de act normativ lansat în dezbatere publică.

Guvernul a stabilit, prin Ordonanţă de Urgenţă, că tariful RCA va fi plafonat pe o perioadă de şase luni. Un proiect de hotărâre de guvern, lansat, săptămâna trecută în dezbatere publică, motivează decizia în baza legii concurenţei, arătând că piaţa asigurărilor este într-o situaţie critică. Potrivit documentului, aceste noi norme au fost luate „având în vedere împrejurările excepţionale, precum disfuncţionalitatea evidentă a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, consecinţă a ieşirii recente din piaţa asigurărilor a unor operatori care vindeau ieftin, dar cu pierderi masive, precum şi a situaţiilor de dificultate financiară majoră ale unor societăţi din piaţă, fapt ce a generat o evoluţie ascendentă a primelor medii din piaţă. La aceasta se adaugă volatilitatea ridicată şi dispersia extremă a tarifelor de primă RCA pe categorii de risc similare“.

 

Tarifele maxime pentru RCA, stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi făcute publice de Guvern, aduc motive de bucurie şoferilor din oraşele mari, aglomerate. Cei mai fericiţi vor fi bucureştenii care nu vor mai fi penalizaţi pentru că în oraşul lor au multe accidente şi care vor plăti preţuri sensibil mai mici pentru asigurarea RCA.

 

Cu cât este mai mare motorul maşinii pe care o conduc, cu atât mai mare este şi diferenţa între viitoarele tarife maxime şi cele practicate în prezent. La un automobil cu capacitate cilindrică de 1,8 litri, preţul asigurării, stabilit pentru un şofer din categoria B0, adică fără accidente la activ  dar şi fără bonus, asigurarea RCA scade cu până la 40%. Concret, o persoană în vârstă de 38 de ani care conduce un automobil Skoda Octavia cu motor de 1,8 litri plăteşte, în prezent, 1.250 de lei pentru asigurare, dacă alege City Insurance, adică cea mai ieftină variantă. Ceilalţi asigurători nu vând sub 1.500 de lei. După intrarea în vigoare a tarifelor maxime, această persoană nu va achita mai mult de 784 de lei, după cum prevede Hotărârea de Guvern. Aceasta înseamnă o reducere de 40% a preţului, în cazul extrem în care toate societăţile vor cota la tariful maxim.

 

Concurenţa nu dispare

 

Brokerii de asigurare apreciază că vor exista în continuare societăţi ca Euroins sau City care vor prefera să meargă pe tarife sub piaţă, întrucât dacă ar avea preţuri similare cu concurenţa ar pierde din cauza imaginii de prost plătitori. Clientul care va avea de ales, în condiţii de preţ similar, între o societate aproape fără reclamaţii la ASF, cum este Allianz sau Omniasig şi una care conduce în topul plângerilor, cum este City Insurance, va alege întotdeauna prima variantă, spun brokerii.

 

Veştile sunt bune şi pentru clasicul şofer de Logan. În cazul unui automobil cu motorizarea de 1,6 litri, preţul scade cu cel puţin 20%. În prezent, un tânăr de 33 de ani din Bucureşti care conduce o Dacia Logan cu motor de 1,6 litri ar trebui să plătească pentru o poliţă RCA 1.130 de lei, dacă alege să o încheie la cea mai ieftină firmă de asigurare, adică City Insurance. Dacă optează pentru oricare altă societate de asigurare, va plăti cel puţin 1.500 de lei. Hotărârea de Guvern care va implementa tarifele maxime limitează preţul, în acest caz, la doar 909 lei, ceea ce înseamnă o reducere de cel puţin 20%.

 

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ