Premieră la Eurovision 2016: reprezentantul României, desemnat prin votul publicului

79

Eurovision 2016: câștigătorul selecției naționale va fi desemnat, în premieră, exclusiv de public, prin televot, a anunţat vineri TVR. Luni, 18 ianuarie, încep înscrierile pentru selecția națională.

Calendarul pentru desfășurarea selecției Eurovision 2016:

18 ianuarie — 7 februarie: înscrieri — depunerea sau trimiterea pieselor,
8, 9, 10 februarie: preselecții — piesele vor fi audiate de juriu,
11 februarie: anunțarea celor 12 piese care vor intra în concurs.

Anul acesta, modul în care va fi ales reprezentantul României la Eurovision este unul diferit față de edițiile precedente.

Selecția națională Eurovision 2016 se va face prin două show-uri, transmise în direct de TVR: semifinala pe 4 martie și finală pe 6 martie.

În semifinală vor intra 12 piese, dintre care șase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot.

În finala Selecției Naționale Eurovision 2016, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockhom, dintre cele șase piese rămase în concurs, prin televot.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, cu semifinalele pe 10 și 12 mai și finală pe 14 mai. În competiție s-au înscris 43 de țări, cu trei mai multe decât la ediția precedentă.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem — Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi — Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu — Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finală Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa ‘De la capăt’, ocupând locul al 15-lea în finală care a avut loc la Viena – Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ